Hrvatskom novinaru Dragi Hedlu prijetio suprug uhapšene bivše ministrice

Drago Hedl nije ništa prijavio policiji i kaže da su on i njegov kolega neplanirano otišli u Vinkovce, kada su saznali šta se tamo događa

Hrvatskom novinaru Dragi Hedlu prijetio suprug uhapšene bivše ministrice

U akciji Ureda evropskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, policija je ujutro 10. novembra uhapsila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijelu Žalac, zbog afere “Software” i sumnje za učešće u prevari u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Novinari su se nakon hapšenja okupili ispred kuće Žalac u Vinkovcima, dok je policija obavljala pretres kuće i dva automobila bivše ministrice.

Suprug uhapšene, Mario Žalac, pojavio se ispred kuće i počeo dovikivati novinarima “Hvala vam svima!”, nakon čega se posebno obratio novinaru Dragi Hedlu riječima “Gospodine Hedl, kako ste? Znam sve o vama, Hedl! Zapalite svijeću za Svisvete”.

Nakon tih riječi, krenuo je i fizički prema novinarima, ali ga je policija u tome spriječila.

Ovo nije prvi put da je novinar Hedl napadnut zbog svog posla, on sam kaže da su mu ovakve prijetnje već postale “opće mjesto”, te da je i nedavno dobio slične prijetnje i uvrede.

Drago Hedl nije ništa prijavio policiji i kaže da su on i njegov kolega neplanirano otišli u Vinkovce, kada su saznali šta se tamo događa. Ispred kuće bivše ministrice Žalac zatekli su novinare mnogih medija, no suprug bivše ministrice se samo Hedlu obratio imenom i prezimenom.

– Ja tog čovjeka nikad ranije nisam vidio niti sam s njim razgovarao – rekao je Hedl i dodao je da je o njegovoj supruzi napisao možda samo jedan tekst, više su se tom tematikom bavili drugi kolege i ne znam zašto se on fiksirao na mene.

Na naš upit kako se osjeća sad, Hedl je odgovorio “Ja sam navikao na takve stvari, ali ne mogu reći da sam indiferentan, čovjeka takve prijetnje uznemire, kad vam neko kaže da zna sve o vama i da si zapalite svijeću za Svisvete, zna se šta to metaforički znači”.

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, zgrožen je napadom.

– Ove i slične prijetnje su apsolutno neprihvatljive i za svaku su osudu. Molimo najviše predstavnike Republike Hrvatske da takve prijetnje i napade jasno i nedvojbeno osude – dodao je.

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Hrvatskom novinarskom društvu u osudi ovih prijetnji te su zatražili od institucija da zaštite novinare, kao i da javno osude ovakve prijetnje novinarima.

Izvor: Mreža SafeJournalists

About The Author