Predstavnik Twittera nije bio na sastanku EU-a o govoru mržnje

Glasnogovornik Twittera kaže da je kompanija odbila učešće zbog Covida-19 pravila

Predstavnik Twittera nije bio na sastanku EU-a o govoru mržnje

Evropski ministri pravosuđa razgovarali su o online zločinima iz mržnje s predstavnicima Mete i Googlea, ali je ostala prazna stolica s oznakom Twitter jer su predstavnici te kompanije odlučili ne prisustvovati sastanku pozivajući se na Covid pravila.

Društveni mediji i internetske platforme suočavaju se s nizom zakonskih prijedloga s obje strane Atlantika koji će od njih zahtijevati da učine više u borbi protiv govora mržnje i dezinformacija na internetu.

Zakon o digitalnim uslugama EU prisilit će tehnološke divove da učine više u borbi protiv nezakonitog sadržaja na svojim platformama, uz novčane kazne do šest posto globalnog prometa za nepoštivanje pravila. Drugi planirani zakon, Zakon o digitalnim tržištima, postavio bi druga pravila za kompanije.

– Krajnje je vrijeme da usvojimo zakonodavstvo EU-a kako platforme ne bi imale posljednju riječ- kazao je francuski ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti, domaćin sastanka ministara Unije, žaljenje zbog neprisustva predstavnika Twittera.

– Rečeno nam je da zbog zdravstvenih pravila te kompanije ne mogu doći, ali mogu samo primijetiti da će evropske kolege biti ovdje – rekao je.

Glasnogovornik Twittera potvrdio je da je kompanija odbila učešće zbog Covid-19 pravila, ali je rekao da sarađuje s vlastima kako bi internet učinio sigurnijim.

– Iako ovaj put nismo u mogućnosti učestvovati na neformalnom sastanku ministara pravosuđa EU-a zbog ograničenja protiv širenja virusa ostajemo u potpunosti predani sudjelovanju u ovim važnim razgovorima – rekao je glasnogovornik.

Twitter je prošlog mjeseca izgubio sudsku bitku za govor mržnje u Francuskoj, a suci su rekli da mora otkriti detalje o tome što čini u borbi protiv mržnje na internetu u zemlji.

Izvor: Reuters

About The Author