Protiv kolektivne šutnje o ubistvima novinara u Gazi

Sve je više dokaza o ciljanim ubistvima novinara što zahtijeva jasan i zajednički poziv na brze, nezavisne, učinkovite i temeljite istrage

Protiv kolektivne šutnje o ubistvima novinara u Gazi

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pridružila se ostalih 38 drugih organizacija za slobodu medija u prozivanju “kolektivne šutnje” država članica Koalicije za slobodu medija u vezi s ubistvima novinara u Gazi i upozorila da ta šutnja ozbiljno umanjuje njihovu sposobnost da djeluju za slobodu medija na globalnom nivou.

Koalicija za slobodu medija (MFC) je medija grupa je koju čini 52 zemlje koje su se obavezale štititi slobodu medija u zemlji i inozemstvu.

– Države članice MFC-a vaš kredibilitet je u pitanju: trebamo vaše smislene akcije za sigurnost novinara i pristup informacijama u Gazi. Pišemo vam kao kolektiv zabrinutih članova civilnog društva koji rade na slobodi medija na globalnom nivou – naveli su.

Dok su 5. decembra 2023. godine 24 člana Koalicije za slobodu medija izrazile zabrinutost zbog stradanja novinara u Izraelu i Gazi, u više od pet mjeseci razornog sukoba, s rekordnim brojem ubijenih novinara, prvenstveno od izraelskih snaga u Gazi, države članice MFC-a nisu poduzele nikakve mjere.

– Ciljano ili neselektivno ubijanje novinara je ratni zločin. Unatoč nedavnim brojkama UN-a da su najmanje 122 novinara ubijena, kolektivna službena šutnja država članica MFC-a kao grupe u vezi s tim ubistvima, sa sve većim brojem dokaza da su novinari posebno ciljani, uz nedostatak radnji koje bi osigurale da međunarodni novinari mogu pristup i izvještavanju iz Gaze, ozbiljno umanjuje kolektivnu sposobnost da se vjerodostojno zauzmemo za slobodu medija na globalnom nivou – dodali su.

Naglasili su da su novinari u Gazi suočeni s najozbiljnijim rizicima za svoje živote i hitno im je potrebna podrška, kao što je navedeno u zajedničkom pismu solidarnosti međunarodnih medijskih kuća.

Nadalje, Međunarodni sud pravde je u svom nalogu o privremenim mjerama od 24. januara naglasio važnost prikupljanja dokaza, dodajući da novinari igraju ključnu ulogu u ovom nastojanju, čak i više kada su drugi stupovi odgovornosti oslabljeni ili odsutni.

– To zahtijeva djelovanje vaših država članica da dosljedno i javno pozivaju na tretiranje palestinskih novinara, koji nastavljaju izvještavati iz Gaze usprkos rizicima, kao civile u skladu s utvrđenim normama međunarodnog humanitarnog prava – istaknuli su.

Na kraju su podvukli, da sve više dokaza o ciljanim ubistvima novinara u ovom ratu zahtijeva jasan i zajednički poziv na brze, nezavisne, učinkovite i temeljite istrage ovih ubistava u skladu s Priručnikom UN-a o učinkovitom sprječavanju i istraživanju izvanzakonskih, proizvoljnih i pogubljenja po kratkom postupku.

Izvor: IFJ

About The Author