TikTok se suočava sa tužbom zbog prikupljanja i korištenja dječijih podataka

Ovo nije prvi put da se TikTok suočava sa tužbom, 2019. godine kineskoj platformi izrečena je rekordna kazna od 5,7 miliona dolara zbog pogrešne obrade dječijih podataka

TikTok se suočava sa tužbom zbog prikupljanja i korištenja dječijih podataka

Društvena mreža TikTok suočena je s tužbom bivše komesarke za djecu u Engleskoj Anne Longfield zbog načina na koji prikuplja i koristi dječije podatke.

Zahtjev se podnosi uime miliona djece u Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji koja koriste popularnu aplikaciju za dijeljenje videozapisa.

Ako sud odluči u korist strane koja je pokrenula tužbu, TikTok bi morao isplatiti hiljade funti svakom djetetu, a iz TikToka je rečeno da je slučaj bez osnova i da će se boriti da dokažu da je tako.

Advokati su naveli u tužbi da TikTok uzima lične podatke djece, uključujući telefonske brojeve, videozapise, tačnu lokaciju i biometrijske podatke bez dovoljno upozorenja, transparentnosti ili potrebnog pristanka propisanog zakonom, a da djeca ili roditelji ne znaju šta se s tim podacima radi.

Kao odgovor na to TikTok se oglasio navodeći da privatnost i sigurnost predstavljaju glavni prioritet TikTok-a i da aplikacija ima veoma stroge politike, procese i tehnologije kako bi zaštitili sve korisnike, a posebno tinejdžere.

– Vjerujemo da tužba nema osnovu i namjeravamo se žestoko braniti – poručili su iz TikToka.

Zahtjev se pokreće u ime sve djece koja koriste TikTok od 25. maja 2018. godine bez obzira imaju li račun ili postavke privatnosti. Djeca koja ne žele biti zastupljena mogu se izjasniti da ne žele biti dio ovog procesa.

Slučaj zastupa advokatski ured Scott i Scott. Partner Tom Southwell rekao je kako vjeruje da informacije koje je prikupio TikTok predstavljaju “ozbiljno kršenje zakona o zaštiti podataka Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a”.

Pravnu tužbu protiv TikTok-a prvi je put prošle godine pokrenula anonimna 12-godišnjakinja.

Međutim, ovo nije prvi put da se TikTok suočava sa tužbom.

Amrička Federalna komisija za trgovinu (FTC) je 2019. godine kineskoj platformi izrekla rekordnu kaznu od 5,7 miliona dolara zbog pogrešne obrade dječijih podataka.

TikTok je u Južnoj Koreji također kažnjen zbog načina na koji prikuplja podatke o djeci te mu je naloženo da izbriše podatke i uspostavi sistem provjere dobne starosti.

Prema Uredu za informacije u Velikoj Britaniji, 44 posto djece od osam do 12 godina u Velikoj Britaniji koristi TikTok, unatoč svojoj politici koja zabranjuje mlađe od 13 godina na platformi.

Vjeruje se da TikTok danas ima više od 800 miliona korisnika, a matična firma ByteDance je zaradila milijarde prošle godine uglavnom od oglašavanja.

Izvor: BBC

About The Author