Pokrenuta istraga protiv pripadnika Oružanih snaga BiH koji je prijetio novinaru

Ukoliko se utvrdi da je vojno lice povrijedilo odredbe zakona i Etičkog kodeksa sankcionistat će se u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji definraju tu oblast

Pokrenuta istraga protiv pripadnika Oružanih snaga BiH koji je prijetio novinaru
Foto: Slobodnaevropa.org

Zajednički štab Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pokrenuo je istražne radnje protiv Vahida Hote, pripadnika Oružanih snaga BiH koji je prijetio fizičkim nasiljem bh. novinaru Eldinu Hadžoviću.

Iz Kabineta načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH navode da su duboko zabrinuti i razočarani viješću o prijetnji koju je pripadnik Oružanih snaga BiH uputio novinaru Eldinu Hadžoviću putem društvene mreže Facebook, te da je takvo ponašanje “u potpunosti neprihvatljivo”.

– Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović strogo osuđuje svaki oblik neprimjerenog ponašanja pripadnika Oružanih snaga BiH, posebno kada se radi o povredi Etičkog kodeksa ponašanja pripadnika Oružanih snaga BiH i narušavanja ugleda svih naših pripadnika koji svakodnevno časno nose uniformu i zastavu države Bosne i Hercegovine – rečeno je.

Obavijestili su da su pokrenute istražne radnje radi utvrđivanja činjenica, te ako se utvrdi da je vojno lice povrijedilo odredbe drugih zakona, propisa i Etičkog kodeksa istovremeno, sankcionistat će se u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji definraju oblast.

– Informisat ćemo vas o ishodu istražnih radnji – stoji u pismu iz Kabineta načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH upućenom Liniji za pomoć novinarima koja je prijavila ovaj slučaj predstavnicima Oružanih snaga i policiji.

Nakon što je Hadžović 10. aprila ove godine na portalu Prometej.ba objavio tekst pod naslovom “Kako je gradonačelnica Sarajeva pala na prvom ispitu: Nisu srpski zločinci, nego Vojska RS-a”, a koji su kasnije prenijeli brojni portali, Vahid Hota mu je putem Facebooka poslao poruku izrazito prijetećeg sadržaja u kojoj, uz brojne psovke i uvrede, Hadžoviću prijeti “šamaranjem” i “lomljenjem prstiju čekićem”.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author