Sindikat BHRT-a očekuje jači angažman OHR-a u pronalaženju rješenja

RTRS duguje više od 60 miliona KM javnom servisu emitiranja BiH

Sindikat BHRT-a očekuje jači angažman OHR-a u pronalaženju rješenja

Sindikalna organizacija Bosanskohercegovačke radiotelevizije (BHRT) uputila je otvoreno pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, Upravnom odboru BHRT-a i generalnom direktoru ove medijske kuće Belminu Karamehmedoviću, u kojem navodi kako niko od političkih subjekata i kandidata u svom programu nema jačanje Javnog servisa emitiranja BiH kao prioritet.

– Počela je izborna kampanja, no niko od političkih subjekata i kandidata u svom programu nema jačanje Javnog servisa emitiranja BiH kao prioritet. Uspostava Korporacije Javnog sistema emitiranja je krucijalna i definirana je Zakonom. No Zakon se još  ne primjenjuje. Time bi se osiguralo stabilno funkcioniranje BHRT-a, kao što je predviđeno i Zakonom – navodi se u otvorenom pismu.

Ističe se, istovremeno, da je evidentno nastojanje ureda visokog predstavnika (OHR) za jačanje institucija države, te da bi bilo poželjno da se međunarodna zajednica uključi i u rješavanje spomenutog problema, podsjećajući da je stabilna i nezavisna BHRT uvjet za kandidatski status BiH ka eurointegracijama.

U pismu se, također, navodi, da Radio televizija Republike Srpske (RTRS) duguje više od 60 miliona KM Javnom servisu emitiranja BiH zbog čega su građani uskraćeni za proizvodnju kvalitetnijeg i raznovrsnijeg programa.

U Sindikalnoj organizaciji BHRT-a koja je dio Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika BiH, koji broji 2.200 članova, očekuju snažniji angažman OHR-a za pronalaženje rješenja opstanka i funkcioniranja BHRT-a, navodi se u otvorenom pismu, koje potpisuje predsjednik Sindikata Naser Husić.

Izvor: FTV

About The Author