Tracker 19 će pratiti uticaj pandemije na slobodu medija

Pokrenut alat za praćenje i procjenu utjecaja pandemije koronavirusa Covid-19 na novinarstvo

Tracker 19 će pratiti uticaj pandemije na slobodu medija

Nevladina organizacija za slobodu medija Reporteri bez granica (RSF) osmislila je alat za praćenje globalne krize bez presedana uzrokovane širenjem novog koronavirusa. Alat je nazvan “Tracker 19”, referirajući se ne samo na Covid-19 nego i na član 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Taj projekt ima za cilj procijeniti utjecaj pandemije na novinarstvo, dokumentirat će cenzuru u državama i namjeru dezinformiranja kao i njihov utjecaj na pravo na pouzdane vijesti i informacije, a dat će i preporuke kako braniti novinarstvo u vrijeme krize.

Filozofkinja Hannah Arendt napisala je 1957. godine: “Prvi put u historiji svi narodi na zemlji imaju zajedničku sadašnjost”. Uz globalnu pandemiju Covid-19 “zajednička sadašnjost” čovječanstva postala je još očitija, kažu iz RSF-a.

Dodali su da se bez novinarstva čovječanstvo ne bi moglo suočiti ni s jednim od najvećih globalnih izazova, uključujući klimatsku krizu, očuvanje biodiverziteta, diskriminaciju žena i korupciju.

– Kriza uzrokovana koronavirusom daje neoboriv dokaz važnosti naše borbe. Cenzura se ne može smatrati unutrašnjim pitanjem zemlje. Kontrola informacija u određenoj zemlji može imati posljedice širom planete, a mi danas trpimo posljedice toga. Isto vrijedi i za dezinformacije i glasine. One čine da ljudi donose loše odluke i ograničavaju slobodnu volju – kazao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

RSF-a je mobilizirao timove širom svijeta. Tracker-19 nudi interaktivnu kartu svijeta o stanju slobode medija u stalnom pokrivanju događaja i analizama ključnih pitanja.

Deloire je odao počast radu novinara širom svijeta koji se izlažu virusu kako bi mogli obavijestiti javnost o tome šta se događa.

– Oni ispunjavaju ključnu društvenu ulogu. Tracker-19 posvećen je tim “historičarima sadašnjosti” koji pokrivaju našu zajedničku sadašnjost – zaključio je.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author