SAD: SREDNJOŠKOLCI UČE RAZLIKU IZMEĐU LAŽNIH I PRAVIH VIJESTI

Neki srednjoškolci u SAD i širom svijeta sada počinju učiti kako razlikovati lažne od pravih, provjerenih vijesti, u okviru predmeta koji se zove „medijska pismenost“, prenosi Glas Amerike. Profesorica društvenih nauka Patricia Hant koristi digitalni kurs nazvan „Checkology“ da bi svojim đacima pružila primjere vijesti i informacija koje su ili činjenično tačne, obmanjujuće ili jednostavno […]

SAD: SREDNJOŠKOLCI UČE RAZLIKU IZMEĐU LAŽNIH I PRAVIH VIJESTI

Neki srednjoškolci u SAD i širom svijeta sada počinju učiti kako razlikovati lažne od pravih, provjerenih vijesti, u okviru predmeta koji se zove „medijska pismenost“, prenosi Glas Amerike.

Profesorica društvenih nauka Patricia Hant koristi digitalni kurs nazvan „Checkology“ da bi svojim đacima pružila primjere vijesti i informacija koje su ili činjenično tačne, obmanjujuće ili jednostavno – neistinite.

„Đaci su bombardovani informacijama, kao i takozvanim vijestima, lažnim vijestima, glasinama na internetu i pogrešnim informacijama. Nadam se da će na mojim satovima naučiti prepoznati kvalitetno novinarstvo kao i da će moći identificirati neobjektivne, neizbalansirane, lažne vijesti, propagandu i slično“, izjavila je Hant.

Studije pokazuju da se tinejdžeri uglavnom informiraju na društvenim medijima a također su skloniji vjerovati informacijama koje dobiju od svojih vršnjaka.

Hiljade prosvjetnih radnika koriste digitalni kurs „Checkology“ u SAD i još 90 zemalja da bi pomogli učenicima da sami prepoznaju da li je to što čitaju ili gledaju tačno – ili ne.

cenzolovka.rs

About The Author