U Afganistanu ubijen novinar Radija Slobodna Evropa

RSF osudio porast nasilja nad medijskim radnicima u Afganistanu i pozvao vlasti da im pruže bolju zaštitu

U Afganistanu ubijen novinar Radija Slobodna Evropa

Reporteri bez granica (RSF) izrazili su zaprepaštenje nakon što je postavljena bomba ispod automobila ubila radijskog izvjestitelja na jugozapadu Afganistana i ozlijedila njegovog brata također novinara.

Odlučno su osudili porast nasilja nad medijskim radnicima u Afganistanu i pozvali vlasti da im pruže bolju zaštitu.

Bomba je ubila Mohammada Aliyasa Dayeea – koji je radio za Radio Azadi, afganistanski ogranak Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL) u Lashkargahu, glavnom gradu provincije Helmand. Njegov ozlijeđeni brat, Mojtaba Mohammadi, radi za Deutsche Welle, njemačku javnu radioteleviziju.

U dobi od 32 godine, Dayee je radio za RFE/RL koji financira američka vlada od 2008. godine.

– Ova šokantna akcija ne smije proći nekažnjeno i ne smije se ponoviti – kazao je Reza Moïni, šef iransko-afganistanskog ureda RSF-a, pozivajući na potpunu transparentnu istragu kako bi se identificirali i kaznili odgovorni za ovo ciljano bombardiranje.

– I nisu samo afganistanska država, policija i sigurnosne službe one koje moraju učiniti sve da zaštite novinare i medije. Međunarodna zajednica također mora poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitila novinare koji su dovoljno hrabri da rade za međunarodne i lokalne medije – naglasio je.

Oba brata radila su u medijima koji su poznati i koje podržava međunarodna zajednica. Novinare RFE-a različite afganistanske naoružane nedržavne grupe, uključujući talibane, godinama smatraju “špijunima”.

Talibanski glasnogovornik Zabiholah Mojahed negirao je bilo kakvu ulogu talibana u ovom bombardiranju. No, objave na nekoliko protalibanskih naloga na društvenim mrežama pozdravljale su “smrt američkog špijuna“.

RSF je osudio i nerad vlade i ravnodušnost međunarodne zajednice, koji su pridonijeli povećanju klime terora u Afganistanu – terora usmjerenog na aktiviste civilnog društva, političke aktere i vojsku, kao i na novinare. RSF je od početka godine registrirao najmanje 20 prijetnji novinarima i medijima.

Afganistan je na 122. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom svjetskom Indeksu slobode medija za 2020. godinu.

Izvor: RSF

About The Author