ISTRAŽIVANJE: Prekid online prijateljstava zbog rata u Gazi

Neki su Amerikanci također izjavili da su prestali razgovarati s prijateljem ili poznanikom zbog nečega što je ta osoba rekla o sukobu

ISTRAŽIVANJE: Prekid online prijateljstava zbog rata u Gazi

Otprilike jedan od četiri Amerikanca Židova ili muslimana blokirao je prijatelje na društvenim mrežama nakon početka rata u Gazi, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje Pew Research Centera također je pokazalo da su se tri od četiri Židova i tri od pet muslimana osjećali uvrijeđenima zbog sadržaja koji se odnosi na sukob na platformama vijesti ili društvenih medija.

Među njima, ljudi u dobi od 65 i više godina su izjavili da su se osjećali lično uvrijeđenima, dok su odrasli ispod 30 bili skloniji ukloniti prijatelje ili blokirati korisnike zbog aktivnosti na društvenim mrežama.

Neki su Amerikanci također izjavili da su prestali razgovarati s prijateljem ili poznanikom zbog nečega što je ta osoba rekla o sukobu.

Istraživanje je imalo za cilj izmjeriti promjene u percepciji diskriminacije u kontekstu vijesti i društvenih medija nakon izbijanja rata u oktobru prošle godine.

Nalazi su temeljeni na anketi provedenoj sredinom februara na nacionalno reprezentativnom uzorku od oko 12.700 odraslih Amerikanaca.

Kao dio ankete, ispitanici su također upitani o njihovom nivou uključenosti u izvještavanje o sukobu Izraela i Hamasa. Oni koji su rekli da pomno prate vijesti o ratu vjerovatnije su uočili porast diskriminacije protiv muslimana, Arapa i Židova od početka sukoba.

Osobe koje su izjavile da se osjećaju uvrijeđenima zbog sadržaja vezanog uz sukob bile su sklonije uočiti porast diskriminacije protiv sve tri grupe.

Izvor: ArabNews

About The Author