Reporteri bez granica opet tužili Izrael Haškom sudu: “Ubili su preko 100 novinara”

Ovo je treća tužba zbog smrti novinara u Gazi pred ICC-om u Haagu

Reporteri bez granica opet tužili Izrael Haškom sudu: “Ubili su preko 100 novinara”

REPORTERI bez granica (RSF) podnijeli su danas novu tužbu Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) zbog “ratnih zločina koje je Izrael počinio protiv novinara”, priopćila je organizacija.

RSF poziva tužitelja Međunarodnog kaznenog suda “da pokrene istragu zločina počinjenih nad najmanje devet palestinskih novinara između 15. prosinca 2023. i 20. svibnja 2024.”.

“Preko 100 novinara iz Gaze ubila je izraelska vojska”

Više od 100 novinara iz Gaze “ubila je izraelska vojska”, tvrde iz organizacije.

Preciziraju da je ovo treća tužba zbog smrti novinara u Gazi pred ICC-om u Haagu, nakon onih 31. listopada i 22. prosinca.

U njihovoj tužbi koju podižu ovaj ponedjeljak spominje se “osam dodatnih slučajeva ozlijeđenih palestinskih novinara i jednog izvjestitelja”, svi “tijekom obavljanja svojih dužnosti”.

“Imamo razloga vjerovati da su neki bili žrtve namjernih ubojstava”

RSF tvrdi da ima “razumne razloge vjerovati da su neki od tih novinara bili žrtve namjernih ubojstava, a drugi namjernih napada izraelske vojske na civile”.

Početkom siječnja, tužitelj ICC-a rekao je da su zločini protiv novinara obuhvaćeni istragom o ratnim zločinima u Gazi.

“Oni koji ubijaju novinare napadaju pravo javnosti na informacije, što je još važnije u vrijeme sukoba”, komentirao je odvjetnik RSF-a Antoine Bernard u priopćenju za javnost.

Prema podacima Odbora za zaštitu novinara iz New Yorka, tijekom rata u Gazi ubijeno je najmanje 107 novinara i medijskih djelatnika.

Slučaj ubijenih novinara Al Jazeere

Tužba RSF-a posebno se odnosi na dvojicu novinara Al Jazeere, Hamzu Dahduha i Mustafu Turaju, ubijenih u napadu na njihov automobil na jugu Pojasa Gaze.

Izraelska vojska objašnjava da su “njih dvojica upravljala bespilotnim letjelicama koje su predstavljale neposrednu prijetnju izraelskim vojnicima” i opisala ih kao “terorističke agente”, što su odbacili njihove obitelji i Al Jazeera.

Ministarstvo zdravstva Hamasa objavilo je u nedjelju novi broj mrtvih od 35.984 u Pojasu Gaze od početka rata.

Izvor: Index.hr/Hina

About The Author