Upućene prijetnje smrću redakciji hrvatskog Nacionala

Za novinarsko društvo u pitanju je direktna prijetnja ne samo sigurnosti kolega iz Nacionala, nego i direktni napad na medijske slobode

Upućene prijetnje smrću redakciji hrvatskog Nacionala

Redakcija Nacionala zaprimila je prijetnje smrću putem SMS poruke u kojoj je stajalo “Vi i vama slični izveli ste pokušaj atentata na premijera Fica pišući poluistine, laži i huškajući na ljude koji svoj posao rade samo da bi zaradili. Životom je to platio vaš trostruki doušnik, a uskoro će i svi urednici ‘osovine zla’. Čekamo trenutak da vas uhvatimo što više zajedno kako ne bismo rasipali eksploziv samo na jednog strvinara“.

Nadalje se navodi: „Preživjeli lešinari počet će pisati istinu i samo istinu, a ne lagati, izmišljati i pisati samo da bi skupili novac. Pratimo vas, a dobiti više od dva bit će uspjeh, stoga napišite svoje oporuke…”

Redakcija Nacionala prijetnju je odmah prijavila policiji i obavijestila ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića. Ova je prijetnja posebno alarmantna jer spominje tragičnu priču vlasnika i urednika Nacionala Ive Pukanića i direktora marketinga Nike Franjića, koji su obojica ubijeni u bombaškom napadu u Zagrebu 23. oktobra 2008. godine.

– Ova je prijetnja ozbiljna. Spomenuli su eksploziv. Nemoguće je ne sjetiti se naših kolega koji su stradali u bombaškom atentatu koji je državni tužilac opisao kao najnasilniji napad u modernoj hrvatskoj historiji. Ali nećemo dopustiti da prijetnje utječu na naš rad – rekao je glavni urednik Berislav Jelinić.

Jelinić je pet godina bio pod policijskom zaštitom, od 2008. do 2013. godine zbog prijetnji vezanih uz duhansku mafiju koja se povezuje s ubistvom njegovih kolega. Čak je bio meta dva atentata. Prijetnja smrću, koja je već zabrinjavajuća, poprima još strašniju dimenziju u ovom visoko nabijenom kontekstu.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko ocjenjuje da se radi o direktnoj prijetnji ne samo sigurnosti kolega iz Nacionala, nego i direktni napad na medijske slobode.

– Podsjetit ću samo da je premijer Andrej Plenković prije nešto više od mjesec dana opasno etiketirao nekoliko medija, uključujući i Nacional, kao ‘osovinu zla’, podsjećam i na otvorene prijetnje čelnika “Domovinski pokret” usmjeren prema redakciji Novosti i cjelokupnoj novinarskoj zajednici, čime su mediji praktično označeni kao državni neprijatelji – naglasila je Zovko.

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se mreži SafeJournalists Network i partnerima Media Freedom Rapid Response (MFRR) u pozivu nadležnim institucijama u Hrvatskoj da odmah reagiraju pronađu i procesuiraju počinitelja.

Nadležne institucije su pozvane da provedu temeljitu istragu i privedu pravdi počinitelja prijetnje smrću. Ovakvi incidenti predstavljaju ozbiljan udar na slobodu medija i dodatno ugrožavaju sigurnost novinara koji rade u svakodnevno sve težim uvjetima.

Poziv su potpisali: Mreža SafeJournalists, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, HND, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore, MFRR, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), EFJ, Međunarodni institut za štampu (IPI), Free Press Unlimited (FPU) i Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT).

Izvor: EFJ

About The Author