RESOURCE CENTRE – PLATFORMA ZA DISKUSIJU O SLOBODI MEDIJA

Ideja o stvaranju platforme za diskusiju o slobodi medija nastala je zbog rastućeg pritiska usmjerenog ka medijima i novinarima na evropskom tlu, u trenucima u kojima javna svijest o tom problemu i dalje ostaje na niskom nivou. Takva situacija iziskuje poseban trud brojnih udruženja, nevladinog sektora i profesionalnih organizacija, koji građanima nastoje predstaviti značajnu dokumentaciju […]

RESOURCE CENTRE – PLATFORMA ZA DISKUSIJU O SLOBODI MEDIJA

Ideja o stvaranju platforme za diskusiju o slobodi medija nastala je zbog rastućeg pritiska usmjerenog ka medijima i novinarima na evropskom tlu, u trenucima u kojima javna svijest o tom problemu i dalje ostaje na niskom nivou.

Takva situacija iziskuje poseban trud brojnih udruženja, nevladinog sektora i profesionalnih organizacija, koji građanima nastoje predstaviti značajnu dokumentaciju o aktivizmu, kao i svoje analize o slobodi medija.

Pronalazak pravih informacija i njihovo stavljanje u odgovarajući kontekst može biti težak posao, koji odnosi mnogo vremena, resursa i pažnje. Platforma zbog toga djeluje u ulozi vodiča pretrage digitalnog sadržaja koji, u trenucima kada jednostavno pretraživanje nije dovoljno, pokazuje svoj suštinski značaj. U tom slučaju, vodič korisnicima nudi direktan pristup izvorima i sadržaju, za koje bi inače bilo potrebno nekoliko sati pretraživanja, ispitivanja i stavljanja u odgovarajući kontekst, jer je materijal moguće jednostavno pronaći na osnovu geografske oblasti, određene teme ili vrste izvora.

Jedan od najznačajnijih alata Resursnog centra je i alat za umrežavanje, kojim se podstiče razmjena znanja, kako među korisnicima, tako i među institucijama koje proizvode sadržaj.

Također, na platformi je dostupna i ažurirana lista kontakt centara u kojima novinari koji trpe neki vid prijetnje mogu zatražiti podršku, kao i lista novinarskih kurseva i treninga.

Govoreći o Balkanu, Marzia Bona urednica i istraživačica pri Osservatorio Balcani e Caucaso OBC, smatra kako su mali broj vlasnika koji upravljaju medijima i nerazumljiva raspodjela državnog oglašavanja, elementi koji na više načina utječu na profesionalno izvještavanje u našem regionu, jer dovode do samocenzure i erozije profesionalnih standarda. Ipak, problemi postoje i u drugim evropskim zemljama.

Pred Resursnim centrom je težak zadatak da bude jedan od važnih elemenata borbe protiv zastrašivanja novinara širom Evrope. Trenutno, problem (ne)postojanja medijskih sloboda na evropskom tlu pogoršava „otrovna kombinacija različitih elemenata“, kaže Bona.

Više na cenzolovka.rs

About The Author