RTRS I BNTV: O rezoluciji nema ko da izvještava

Dok se RTRS ponašao kao megafon vlasti, BNTV je ponovo donio niz dobrih priloga o onome šta politika radi. Ali izvještavanje o rezoluciji UN-a očekivano ih je ujedinilo

RTRS I BNTV: O rezoluciji nema ko da izvještava
Foto: kulturasjecanja.org

 

RTRS: Suživot na SNSD način

  1. – 26. maj 2024.

PO SCHMIDTOVOM ZAKONU: Već prošle sedmice je bilo jasno da će iz RS-a na lokalne izbore „po Schmidtovom zakonu“ i da je medijska priprema za to u toku. Ove sedmice se to i definitivno potvrdilo, a zadatak RTRS-a je bio da osigura promociju stavova vladajuće većine koja je krivicu za izlazak na izbore po državnom izbornom zakonu željela prebaciti na opoziciju. Jedan od ključnih spinova u tu svrhu iznio je u ponedjeljak (20. maj) predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić koji je kazao kako je „opozicija od početka radila sa (visokim predstavnikom Christianom) Schmidtom i sarajevskim strankama“. Odgovorna televizija bi se upitala da li je to opozicija spriječila SNSD i partnere da usvoje vlastite izmjene državnog izbornog zakona i da li je opozicija natjerala većinu u NSRS-u da usvoji zakon koji ne može i nema smjelosti provesti – ali RTRS, naravno, nije televizija koja bi postavljala takva pitanja.

NARODNO POZORIŠTE: Otvaranje ikakvog pozorišta je za jedan grad ili narod velika stvar, pogotovo kad je riječ o jednom narodnom pozorištu poput onoga kakvo je u četvrtak (23. maj) otvoreno u Istočnom Sarajevu. No, iako je dnevnik u četvrtak gotovo u potpunosti bio posvećen rezoluciji Generalne skupštine UN-a o obilježavanju genocida u Srebrenici, naprosto je sramota da u centralnoj informativnoj emisiji ovako važnom događaju budu posvećene samo dvije i po minute na samom njenom kraju. Neko bi mogao reći da to puno govori o svrsishodnosti samog pozorišta koje je otvoreno, pogotovo ukoliko poslušamo šta je rečeno na njegovom otvaranju. Nezaobilazni predsjednik Milorad Dodik je izjavio kako je važno što se pozorište nalazi „u sklopu Trga Srbija“ te kako je riječ o „objektu nulte kulture koji će pokazati snagu u vremenu koje dolazi“, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić posložio je misao kako „činjenica da je ovo nacionalno pozorište govori o tome da je ovo Republika Srpska i da je Istočno Sarajevo simbol stvaranja“, dok je načelnik opštine Istočni Novi Grad Jovan Katić dodao da je Vlada RS u novi simbol grada uložila 3,5 miliona KM, a opština 2,5 miliona. Toliko što se tiče suštine ovog pozorišta i najbitnijih informacija vezanih za njegovo otvaranje.

MEKA MOĆ KINE: Uporedno sa kontaktima zvaničnika Srbije i RS-a s kineskim kolegama, intenziviraju se i prisustvo i afirmacija svega što se tiče Kine. Ove sedmice se to moglo primijetiti u utorak (21. maj) kada se Kina spominjala u dva uzastopna priloga – jedan je govorio o sajmu tehnike u Beogradu na kojem je Kina bila partnerska zemlja, a drugi o obilježavanju Svjetskog dana čaja u Foči. Iako su među štandovima na kojima se u Foči dijelio čaj bili predstavnici više zemalja, kamere RTRS-a zanimao je isključivo onaj kineski. Osim u utorak, RTRS je promovisao Kinu i u petak (24. maj), kada je u prilogu o novim doktorantima posebna pažnja posvećena prvoj doktorantici kineskog jezika u RS-u. Može biti slučajnost, a moguće da je u pitanju i stavljanje RTRS-a u službu meke moći probuđene istočne svjetske sile.

TROBOJKA: „Srebrenicom su se danas vijorile trobojke i slale poruku da je ovo mjesto za suživot svih naroda“, rečenica je reportera u prilogu iz Srebrenice na dan kada je u njoj zasjedala Vlada RS i dok je Generalna skupština UN-a raspravljala o rezoluciji kojom se 11. juli proglašava danom sjećanja na genocid (četvrtak, 23. maj). Vjerovatno ništa ne šalje jasniju poruku o mjestu za suživot svih naroda u jednom gradu od toga da se u njemu vijore zastave isključivo jednog od njih, ali teško da iko na RTRS-u ili u vlasti RS-a u ovoj rečenici vidi išta sporno.

Ocjena: 1

 

BNTV: Arbitražni sporovi

  1. – 26. maj 2024.

ARBITRAŽNI SPOROVI: I ove sedmice je BN televizija aktualizirala pitanje arbitražnih sporova koje je RS izgubio pred međunarodnim sudovima, te onima koje bi tek mogao izgubiti. Sa aspekta kritike vlasti ovo je siguran izbor, jer nema načina da se opravda šteta koja će nastati zbog loših ugovora i njihovog raskidanja. A ta šteta je ogromna, i mogla bi biti i dramatično veća ukoliko na naplatu dođe potraživanje od Elektrogospodarstva Slovenije, procijenjeno na više od milijardu maraka. Da javnost ne bi bila iznenađena dugovima ove prirode, BNTV je ponovo ovu temu pokrio u ponedjeljak (20. maj), zatim dan kasnije kada je zastupnica Mira Pekić (PDP) tražila od državnog parlamenta informaciju o međunarodnim arbitražama koje su u toku, a potom i u četvrtak. Nema sumnje da će se o arbitražama na BNTV-u govoriti i dalje, jer je ova tema za vlast i više nego neugodna.

ŠTA JE SVE VLAST SLAGALA: U svjetlu najave inicijative o „razdruživanju“ koja bi se trebala naći u NSRS-u u idućih mjesec dana, BNTV je u subotu (25. maj) podsjetio kako je sličan poziv bio upućen i 2021. godine pa se nije desilo ništa. Jednako tako, u utorak (21. maj) je u dnevniku ove televizije emitiran prilog u kojem je pobrojano sve što je vladajuća koalicija obećala učiniti na osamostaljenju RS-a i vraćanju nadležnosti sa državnog nivoa – od vraćanja vojske RS-a i nadležnosti nad indirektnim porezima do osnivanja entitetskog sudskog i tužilačkog vijeća, obavještajne agencije te agencije za lijekove. „Svi rokovi su probijeni, a ove institucije nisu osnovane“, jasna je poruka sa BNTV-a u danu kad je vladajuća koalicija najavila da će učestvovati na lokalnim izborima po zakonu kojeg su ranije odbili.

SAHRANA DEMOKRATIJE: Na dan kad je Narodna Skupština Republike Srpske trebala usvojiti tzv. „zakon o stranim agentima“ (srijeda, 22. maj), aktivisti organizacije RESTART su pred zgradom Skupštine izveli efektan performans nazvan „Sahrana demokratije“, a koji je uključivao i mrtvački kovčeg za demokratiju te narikaču koja je oplakuje. Ovom performansu posvećena je značajna pažnja sa tri minute u sredini dnevnika, dok ga je RTRS u potpunosti ignorisao iako se desio par stotina metara od njihove zgrade, a pred zgradom iz koje su tog dana izvještavali. Zbog ovakvih vijesti je važno da BNTV postoji.

GOSPOĐA MINISTARKA: Na osnovu netransparentnog konkursa, supruga državnog ministra Staše Košarca nedavno je dobila posao u Regulatornoj agenciji za komunikacije. O ovome primjeru nepotizma BNTV je imao trominutni prilog u subotu (25. maj), poentirajući na činjenici da dok vladajući SNSD najavljuje razdruživanje i radi na destrukciji državnih institucija, u isto vrijeme u njih zapošljava suprugu svog visokog dužnosnika.

Ocjena: 5

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

„Časni srpski narod se ne može pomiriti s onim što piše tamo“, riječi su jednog predstavnika boračke populacije koji je u dnevniku RTRS-a od četvrtka (23. maj) komentarisao rezoluciju kojom Generalna skupština UN-a 11. juli proglašava danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Reporter nije pitao s tačno kojim dijelom ove rezolucije se srpski narod ne može pomiriti, a odgovor vjerovatno ne bi dobio pošto bar po dnevnicima dviju najgledanijih televizija u RS-u ionako o tekstu rezolucije ispitanik ne bi mogao znati mnogo.

Ni RTRS ni BNTV nisu gledateljima rekli šta to piše u ovoj rezoluciji, tako da cjelokupno izvještavanje o njoj ima tzv. efekt rašomona, u kojem se govori o različitim perspektivama gledanja na neki događaj bez poznavanja događaja samog. Zbog toga možemo govoriti isključivo o prenošenju odjeka, u čemu je BNTV ipak bio daleko odgovorniji i odmjereniji od RTRS-a koji je, po običaju, nastojao ugoditi režimu i amplificirati njegove poruke. Za BNTV se ovdje može reći da se ponašao samo kao medij u izvornom značenju te riječi, prenoseći vijesti, događanja i izjave koje se tiču rezolucije, birajući ih tako da budu na liniji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a ne na onoj po kojom idu sljedbenici predsjednika RS-a Milorada Dodika.

To se ogledalo u konstantnom omalovažavanju značaja rezolucije koje stoji u direktnom kontrastu sa uveličavanjem navodne prijetnje za srpski narod koju ona nosi. Veličana je i uloga država koje su protiv rezolucije, poput Rusije i Kine, a naročite zamjerke išle su na račun Crne Gore koja je rezoluciju podržala, što je protumačeno kao „nož u leđa“ i „glasanje protiv roda i poroda“ (četvrtak, 23. maj). Naročito se RTRS potrudio da dan nakon usvajanja rezolucije cijelu stvar predstavi kao pobjedu zbog velikog broja suzdržanih zemalja, ignorišući pritom činjenicu da je rezolucija – nepovratno usvojena.

Za pravi kontrast između onoga što rade ove dvije televizije ipak je potrebno gledati šta izvještavaju o domaćim aktuelnostima. Dok se RTRS i dalje ponašao kao megafon vlasti, BNTV je i ovu sedmicu donio čitav niz dobrih priloga koji na pravi način ilustruju ono što ta vlast radi i efekt koji njene odluke imaju na zajednicu. Uz izdvojene priloge o arbitražama i „sahrani demokratije“, nastavljeno je izvještavanje o suđenju zbog „korona-ugovora“, a gledali smo i zanimljive i korisne priloge o šteti zbog ilegalne eksploatacije lignita u Bistrici, o tome kako Vlada RS zakida lokalne zajednice prilikom raspodjele sredstava od indirektnih poreza…

Zaduživanje vlasti RS-a je redovno tema od interesovanja za BNTV, pa je tako u utorak (21. maj) izvijestio gledatelje o aukciji novih 20 miliona KM trezorskih zapisa te da se dug po ovom osnovu u prvih šest mjeseci povećao na 76 miliona KM, uz dodatnih 90 miliona kroz tri emisije dugoročnih obveznica. Za RTRS stanje sa dugovanjima entiteta nije loše te je „smanjeno za 16 miliona“ u odnosu na isti period prošle godine.

Možda najplastičniji primjer toga koliko BNTV nastoji biti vox populi u RS-u u odnosu na RTRS, te koliko je taj kontrast izražen, vidio se u ponedjeljak (20. maj) prilikom izvještavanja ovih televizija sa obilježavanja godišnjice osnivanja Prve sarajevske brigade VRS-a. Dok je RTRS standardno govorio o ulozi i značaju ove brigade u nastanku RS-a, BNTV je donio izjave bivših boraca koji se otvoreno žale zbog načina na koji ih se tretira, nazivajući ga „ponižavajućim“. Isto mjesto, isti događaj – dvije televizije i dva lica života u RS-u.

Plus sedmice

RTRS

Baš ništa.

BNTV

Izvještavanje o žrtvama „drugih“ nije baš odlika medija iz RS-a, zbog toga vrijedi istaknuti tridesetak sekundi koje je BN televizija u subotu (25. maj) posvetila komemoraciji za žrtve masakra na tuzlanskoj Kapiji. Tih pola minute i rečenica poput „…od granate koja je ispaljena sa položaja VRS-a sa Ozrena, kako stoji u pravosnažnoj presudi Suda BiH“ jesu sve što je potrebno za konkretnu demonstraciju poštovanja.

Minus sedmice

RTRS

Nema toga što RTRS neće uraditi za uljepšan imidž predsjednika i njegovog režima, pa će – iako inače prenose svaku njegovu riječ – isjeći dio sa konferencije za medije u kojem psuje, kao i ignorisati proteste aktivista zbog gušenja slobode govora. Kada se obje ove stvari dese u jednom danu (srijeda, 22. maj) imate sliku medija u potpunosti podređenog služenja politici.

BNTV

Iako izvještavanje BNTV-a o rezoluciji o Srebrenici nije bilo ostrašćeno i histerično, ne može se reći ni da je bilo sasvim profesionalno. Za početak, propustili su publiku upoznati sa sadržajem rezolucije i dati joj priliku da sama kreira mišljenje. Zatim, izvještavanje u kojem je naglasak stavljen na aktivnosti predsjednika Srbije može biti poruka predsjedniku RS-a, ali krajnji cilj ipak treba biti odgovorno informisanje javnosti i bavljenje činjenicama umjesto forsiranja određenih aktera. Koliko god u cijeloj stvari bila odmjerenija i odgovornija, uloga televizije BN u izvještavanju o spomenutoj rezoluciji nije bila adekvatna i to je dobar minus ove sedmice.

About The Author