Dva novinara ubijena u tri dana u Pakistanu

Šest novinara ubijeno je u Pakistanu 2024. godine, od toga njih četvoro u maju

Dva novinara ubijena u tri dana u Pakistanu

Novinar Khyber Pakhtunkhwa Kamran Dawar ubijen u Sjevernom Waziristanu, dok je novinar Sindha Nasrullah Gadani preminuo je nakon što je zadobio više rana od metaka tokom napada 21. maja.

Nasrullaha Gadanija, povezanog s dnevnim novinama Awami Awaz, upucala su tri nepoznata napadača dok je putovao od svoje kuće. Pogođen je s najmanje tri metka u prsa i abdomen, zadobivši teške ozljede pluća.

Primajući početnu liječničku pomoć u Ghotkiju, prebačen je u bolnicu Sheikh Zayed Medical College u Rahim Yar Khanu na operaciju, prije nego što je helikopterom hitne pomoći Edhi prebačen u bolnicu Agha Khan u Karachiju. Novinar je preminuo od posljedica ozljeda 24. maja.

Prema Gadanijevom uredniku dr. Jabbaru Khattaku, Nasrullahova posvećenost istini učinila ga je metom. Novinar je bio poznat po svom hrabrom izvještavanju, a pisao je o lokalnim političarima, zemljoposjednicima, feudalcima i vladinim dužnosnicima.

Godine 2023. Gadani je stavljen u kućni pritvor zbog navodnog koordiniranja protesta, a Gadanijevi kolege tvrde da je do hapšenja došlo zbog njegovog izvještavanja o pitanjima javne sigurnosti.

Također, 21. maja novinara Kamrana Dawara ubili su neidentificirani napadači u selu Tappi u Miranshahu u sjeverozapadnom okrugu Khyber Pakhtunkhwa u Sjevernom Waziristanu. Prvo je prebačen u lokalnu bolnicu, ali je Dawar preminuo od posljedica ozljeda.

U razgovoru s pakistanskom organizacijom za zagovaranje i razvoj medija Freedom Network, predstavnik lokalne policije navodno je tvrdio da je ubistvo bilo ciljano, s prvim podacima istrage. Navodno je primao prijeteće telefonske pozive prije smrti.

Šest novinara ubijeno je u Pakistanu 2024. godine, pri čemu je novinar Khuzdar Muhammad Siddique Mengal ubijen 3. maja u Balochistanu, novinar Meher Ashfaq Sial ubijen je 15. maja, a novinar Khanpura Sagheer Ahmed Laar smrtno je ubijen 14. marta. Tijelo Tahire Nosheen Rana je pronađeno na sjeveru Punjaba 11. marta.

Pakistanska savezna unija novinara (PFUJ) oštro je osudila ubistvo i pozvala vlasti da provedu temeljitu istragu o ubistvu dvoje novinara u roku od tri dana.

Generalni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ) Anthony Bellanger podvukao je da novinari i medijski djelatnici u Pakistanu imaju ustavno pravo na slobodu izražavanja, no ono je potkopano ciljanim napadima i ubistvima.

Izvor: IFJ

About The Author