Netflix se u Teksasu suočava s optužnicom zbog kontroverznog francuskog filma ‘Cuties’

Protiv medijske mreže Netflix podignuta je tužba jer su u filmu djeca prikazana u nepristojnom kontekstu

Netflix se u Teksasu suočava s optužnicom zbog kontroverznog francuskog filma ‘Cuties’

Netflix Inc suočen je s krivičnom prijavom u okrugu Teksas zbog promoviranja nepristojne slike djece u francuskom filmu “Cuties”, stoji u izjavi Okružnog državnog tužilaštva okruga Tyler u Teksasu.

U dokumentu, podnesenom 23. septembra, navodi se da je Netflix promovirao materijal u filmu gdje se na nepristojan način prikazuju djeca mlađa od 18 godina.

Glavna glumica u filmu dobila je nagradu na Filmskom festivalu “Sundance”, a u pitanju je jedanaestogodišnja djevojčica Amy senegalskog porekla i islamske vjeroispovijesti.

Zaplet filma vrti se oko dječje plesne grupe koju Amy otkrije i kojoj se pridružuje, što izaziva osudu i zabranu njene tradicionalne porodice.

Optužnica tereti “Cuties” zbog seksualnih konotacija, a materijal prema optužnici nema nikakvu ozbiljnu književnu, umjetničku, političku ili naučnu vrijednost.

– Cuties je film usmjeren protiv seksualizacije djece. Ova optužba je bez osnova i mi stojimo uz film. To je nagrađivani film i snažna priča o pritisku s kojim se mlade djevojke suočavaju na društvenim mrežama – kazao je Netflix u izjavi.

“Cuties” je prethodno međunarodno kritiziran zbog seksualiziranja 11-godišnjih djevojčica u promotivnom posteru za film. Netflix se kasnije izvinio kazavši da on nije reprezentativan za film.

Prošlog mjeseca, turska služba za emitiranje objavila je da će naložiti Netflixu da lokalno blokira pristup filmu s obrazloženjem da sadrži slike eksploatacije djece.

Povodom podizanja optužnice oglasila se i rediteljica filma koja u svemu vidi još veće produbljivanje problema kojim su pokušali da se bave u ovom filmu i ponovno zatvaranje očiju pred njim.

– Ovo je film s duboko feminističkim stavom i sa aktivističkom porukom koja je ogledalo današnjeg društva, ogledalo u koje je ponekad teško pogledati – kazala je i dodala da je ideju za film dobila nakon što je vidjela u jednom kvartu u Parizu grupu jedanaestogodišnjih djevojčica kako plešu na način koji je prikazan u filmu.

Izvor: Reuters/Direktno

About The Author