Nakon dogovora s Googleom o autorskim pravima, francuski izdavači usmjerili pažnju na Apple

Apple se ponaša kao posrednik između izdavača i čitateljstva s ciljem osiguranja pretjerano visoke provizije

Nakon dogovora s Googleom o autorskim pravima, francuski izdavači usmjerili pažnju na Apple
Foto: BGR

 

Nakon što su se uspješno dogovorili s Googleom, francuske izdavačke grupe sada su se usmjerile na borbu za bolje uvjete s još jednim od velikih tehnoloških divova: Appleom.

U četvrtak je sud u Parizu potvrdio raniju odluku francuskog tijela za zaštitu tržišne konkurencije koje je pozvalo na poštenije pregovore s izdavačima u Francuskoj o ključnom elementu navedenom u EU direktivi o autorskim pravima.

Klauzula omogućava izdavačima da pregovaraju s platformama o oblicima naknade za objavljivanje odlomaka njihovih članaka na Google vijestima.

Međutim, ne čini se da će francuske izdavačke grupe uskoro svoju potragu za jednakim uvjetima tražiti za novinare u internetskom prostoru.

Konglomerat francuskih i evropskih organizacija izdavača, predvođen Alliance de la Presse d’Information Générale (APIG), organizacijom koja je pregovarala s Googleom, poslao je pismo Appleovom Timu Cooku, ističući njihovu zabrinutost zbog uvjeta pružanja usluge u trgovini App Store.

– Izdavači su u situaciji apsolutne ekonomske ovisnosti o Appleu za distribuciju njihovog sadržaja na iPhoneu, jer je jedina trgovina dostupna na ovom uređaju AppStore – navodi se u pismu upućenom Cooku.

U pismu, u koje je uvid imao EURACTIV, dodaje se da Appleova provizija od 30 posto na prodaju ostvarenu putem aplikacija na platformi, uz zabrane ‘alternativnih oblika plaćanja izvan aplikacije’, vodi samo daljnjoj koncentraciji na tržištu.

Također, ako se potrošač pretplati na časopis na AppStoreu, časopis ne može kontaktirati pretplatnika, direktno ili indirektno, kako bi predložio sadržaj koji odgovara njegovim interesima ili promotivne ponude za obnavljanje.

U tom smislu, kompanija se ponaša kao “posrednik između izdavača i čitateljstva” s ciljem osiguranja “pretjerano” visokog nivoa provizije.

U srijedu navečer objavljena je vijest da je postignut dogovor između Googlea i francuske APIG. Pierre Louette, izvršni direktor Groupe Les Echos koji je pregovarao uime francuskih izdavača, rekao je da je Google prihvatio ‘princip naknade’ za ponovno objavljivanje djela definiranih direktivom o autorskim pravima.

Izvor: EUROACTIV

About The Author