OSCE I UN POZVALI TURSKE VLASTI DA OSLOBODE NOVINARE DŽUMHURIJETA

Predstavnici OSCEa i UN za slobodu medija i izražavanja pozvali su turske vlasti da odmah oslobode šest novinara dnevnog lista Džumhurijet kojima se sudi zbog navodnog članstva u ilegalnoj organizaciji i zloupotrebu poverenja javnosti, ocijenjeno je u zajedničkom saopćenju. Predstavnik OSCEa za slobodu medija Harlem Dasir i Specijalni izvjestilac UN za pravo na slobodu mišljenja […]

OSCE I UN POZVALI TURSKE VLASTI DA OSLOBODE NOVINARE DŽUMHURIJETA

Predstavnici OSCEa i UN za slobodu medija i izražavanja pozvali su turske vlasti da odmah oslobode šest novinara dnevnog lista Džumhurijet kojima se sudi zbog navodnog članstva u ilegalnoj organizaciji i zloupotrebu poverenja javnosti, ocijenjeno je u zajedničkom saopćenju.

Predstavnik OSCEa za slobodu medija Harlem Dasir i Specijalni izvjestilac UN za pravo na slobodu mišljenja i izražavanja Dejvid Kej ocijenili su da je represija protiv slobode medija i izražavanja direktna prijetnja sigurnosti novinara i novinarstva u Turskoj.

Novinari i urednici dnevnika Džumhurijet moraju odmah biti pušteni na slobodu zajedno sa svim ostalim uhapšenim novinarima jer sloboda izražavanja nije pravo koje može da se koristi samo onda kada vlastodršci to smatraju pogodnim, kaže se u zajedničkom saopćenju povodom odluke turskog suda da ne pusti na slobodu šestero novinara uhapšenih poslije pokušaja puča.

Novinari i urednici u dnevniku Džumhurijet su već skoro godinu dana u zatvoru jer su izvještavali o stvarima bitnim za javni interes koje su vlasti proglasile zabranjenim. Odluka da oni ostanu u zatvoru ignorira sve međunarodne obaveze koje se Turska obavezala da sprovodi, kaže se u saopćenju.

Sud u Istanbulu je u ponedjeljak uvečer odlučio da novinari i urednici Džumhurijeta ostanu u pritvoru, podsjeća OSCE i dodaje da su optužnice protiv njih podignute pet mjeseci poslije hapšenja.

cenzolovka.rs

About The Author