Twitter anketa Elona Muska o pomilovanju Assangea i Snowdena

Assange stoji iza objavljivanja velike količine povjerljivih američkih vojnih zapisa, dok je Snowden razotkrio razmjere tajnog prisluškivanja Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA)

Twitter anketa Elona Muska o pomilovanju Assangea i Snowdena

 

Izvršni direktor Twittera Elon Musk proveo je anketu u vezi s pomilovanjem zviždača Juliana Assangea i Edwarda Snowdena, obojicu traženih u Sjedinjenim Američkim Državama zbog krivičnih prijava.

Musk je u anketi na Twitteru rekao da ne izražava mišljenje o tome i da postavlja pitanje jer je obećao provesti anketu.

– Ne izražavam mišljenje, ali obećao sam da ću provesti ovu anketu. Trebaju li Assange i Snowden biti pomilovani – upitao je Musk s opcijama odgovora ‘da’ i ‘ne’.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange bori se s izručenjem iz Velike Britanije u Sjedinjene Države budući da ga američke vlasti traže po 18 tačaka optužnice, uključujući jednu za špijunažu i prijeti mu 175 godina zatvora ako bude izručen.

Assange, australski državljanin, stoji iza objavljivanja velike količine povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša za koje je Washington rekao da su doveli živote u opasnost.

Australski premijer Anthony Albanese rekao je da je nedavno pozvao administraciju predsjednika SAD-a Joea Bidena da okonča Assangeov progon.

Vodeći zapadni mediji, uključujući The Guardian, New York Times, Le Monde, Der Spiegel i El País pozvali su vladu SAD da odbaci optužbe protiv Assangea.

Edward Snowden je bivši zaposlenik američke obavještajne službe koji je razotkrio razmjere tajnog prisluškivanja Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) uključujući i nelegalno prisluškivanje razgovora stranih lidera.

Snowden je nedavno dobio ruski pasoš i državljanstvo, javile su ruske novinske agencije.

Izvor: N1/mediji

About The Author