IFJ će tužiti Izrael pred međunarodnim sudovima ako nastave ciljati novinare

Stopa smrtnosti među medijskim djelatnicima u Gazi je otprilike tri puta veća nego kod zdravstvenih radnika

IFJ će tužiti Izrael pred međunarodnim sudovima ako nastave ciljati novinare

Međunarodna federacija novinara (IFJ) najavila je da će poduzeti sve pravne korake protiv izraelskih političara i vojnih čelnika, ako se ne obavežu na poštovanje naloga Međunarodnog suda pravde u vezi s ciljanjem novinara.

Predsjednik IFJ-a Dominique Pradalié i generalni sekretar Anthony Bellanger pisali su izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i ministru odbrane Yoavu Gallantu kako bi im rekli da 600.000 članova IFJ-a novinare iz Gaze smatra svojim kolegama.

U pismu su napomenuli da okupljaju novinare iz više od 140 zemalja svijeta, a u aktima organizacije stoji da postoje kako bi zaštitili prava i slobode novinara, te da branili slobodu medija i nezavisnost novinarstva.

– Palestinski novinarski sindikat jedan je od naših članova. Sa sve većim užasom promatramo porast broja smrtnih slučajeva među novinarima u Gazi od 7. oktobra. Kao što znate, broj poginulih sada predstavlja oko deset posto novinara u enklavi – naveli su.

Priznali su da je Izrael uputio odgovor nakon 7. oktobra, ali stopa smrtnosti među medijskim djelatnicima je otprilike tri puta veća nego kod zdravstvenih radnika, na primjer, pa smatraju da je nemoguće povjerovati da je to stvar slučajnosti.

– Čitamo izvještaje da Izraelske odbrambene snage imaju pristup visokosofisticiranim sistemima za ciljanje poboljšanim umjetnom inteligencijom kao što je Gospel. Ako su ti izvještaji tačni, vjerovatno se odluke donose pojedinačno za svakog pojedinca u odnosu na ciljane medijske djelatnike, njihove porodice i domove – dodali su u pismu.

Također primijetili su da je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da “poduzme sve mjere u svojoj moći da odustane od ubijanja Palestinaca što je u suprotnosti s Konvencijom o genocidu” i da obavijesti Sud o politici koju je Vlada usvojila u tu svrhu.

– Pišemo kako bismo vas podsjetili da međunarodno pravo nalaže državama da učine sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitile civile, te da novinare treba tretirati kao civile. Sada vas pozivamo da se obavežete i objavite posebne politike i procedure kako biste osigurali da izraelske snage poštuju taj zahtjev – napisali su u pismu.

Izrazili su nadu da će humanost i želja za promocijom slobodnih medija biti dovoljni da ih uvjere da poduzmete ove korake, ali ako se to ne dogodi, najavili su da neće oklijevati u pokretanju postupaka na međunarodnim sudovima protiv političara i komandanata IDF-a i poticanju 187 podružnica IFJ-a da učine isto tamo gdje to dopušta njihova domaća jurisdikcija.

Izvor: IFJ

About The Author