Novinar iz Gaze kolabirao u programu uživo

Novinari su često su jedina slamka spasa za informisanje o dešavanjima u Gazi

Novinar iz Gaze kolabirao u programu uživo

 

Palestinski TV novinar Amr Al-Dahoudi srušio se u programu uživo dok je izvještavao iz Gaze, izazvavši široku zabrinutost na društvenim mrežama. Na video snimci Al-Dahoudi se vidi kako se bori da održi ravnotežu prije nego što je nestao iz vidokruga i nenamjerno udario kameru.

Kolaps novinara se dogodio dok se voditelj s palestinske TV raspitivao o uvjetima s kojima se suočava stanovništvo u Gazi. Lokalni izvještaji pokazuju da je Al-Dahoudi kolabirao zbog iscrpljenosti i gladi, iako je njegovo trenutno stanje i dalje neizvjesno.

U izjavi objavljenoj na X, Država Palestina izrazila je duboku užasnutost, navodeći: “Ono čemu svjedočimo je erozija čovječanstva u 21. stoljeću”.

U ponedjeljak je UNRWA, najveća agencija UN-a koja djeluje u Gazi, koja se suočava sa skandalom nakon što je devet članova osoblja navodno sudjelovalo u Hamasovom napadu na Izrael 7. oktobra, rekla da je situacija “krajnje očajna” i da je “humanitarna pomoć potrebe u Gazi rastu iz sata u sat.”

Nekoliko je zemalja najavilo da će obustaviti financiranje UNRWA-e na temelju ovih optužbi, što je natjeralo glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da pokrene žalbu, rekavši da bi gubitak sredstava ugrozio pomoć Gazi za cijeli mjesec.

Novinari u Gazi, često jedina slamka spasa za informacije unutar pojasa, podnose uvjete šire populacije: ekstremnu pothranjenost, iscrpljenost, emocionalne i fizičke traume, bolesti i, u mnogim slučajevima, smrt.

Odbor za zaštitu novinara izvijestio je da je od početka sukoba 7. oktobra najmanje 83 novinara i medijskih djelatnika bilo među više od 27.000 žrtava.

Novinari u Gazi suočeni su s povećanim rizicima dok pokušavaju izvještavati o sukobu usred izraelskih kopnenih napada, izdržavajući razorne zračne napade, prekinute komunikacije, nestašice opskrbe i dugotrajne nestanke struje.

Izvor: ArabNews

About The Author