WORLD PRESS PHOTO: FOTOGRAFU AFP-A NAGRADA ZA FOTOGRAFIJU GODINE

Fotograf agencije France-Presse Ronaldo Schemidt dobitnik je prestižne nagrade za novinarsku fotografiju godine (World Press Photo of the Year 2018) za sliku maskiranog venezuelanskog prosvjednika koji se zamalo pretvorio u buktinju. Schemidtova fotografija, snimljena prošle godine u Caracasu tijekom nasilnih sukoba interventne policije i prosvjednika protiv predsjednika Nicolasa Madura, simbolizira zemlju u plamenu i izaziva snažne […]

WORLD PRESS PHOTO: FOTOGRAFU AFP-A NAGRADA ZA FOTOGRAFIJU GODINE

Fotograf agencije France-Presse Ronaldo Schemidt dobitnik je prestižne nagrade za novinarsku fotografiju godine (World Press Photo of the Year 2018) za sliku maskiranog venezuelanskog prosvjednika koji se zamalo pretvorio u buktinju.

Schemidtova fotografija, snimljena prošle godine u Caracasu tijekom nasilnih sukoba interventne policije i prosvjednika protiv predsjednika Nicolasa Madura, simbolizira zemlju u plamenu i izaziva snažne emocije, ocijenili su suci.

Schemidt, koji inače živi u Meksiku, za AFP je pratio te prosvjede u svibnju 2017. U jednom trenutku 28-godišnji Victor Salazar i njegovi prijatelji pokušali su uništiti policijski motocikl, ali im je njegov spremnik s gorivom eksplodirao u lice.

Kamerom je uhvatio gorućeg Salazara dok je trčao prema njemu. Mladić je na koncu preživio incident s opekotinama drugog stupnja.

Schemidtu (46) ova nagrada je gorko-slatka. On je Venezuelanac koji je prije 18 godina napustio zemlju.

Prihvaćajući nagradu, Schemidt je rekao da je posvećuje “svojoj obitelji i narodu Venezuele”.

Ove su godine suci fotografiju godine birali između 73.000 fotografija koje je poslalo 4.548 fotografa iz 125 zemalja.

hnd.hr

About The Author