RTRS I BNTV: Konstitutivnost mostarskih Srba

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj, jer sama činjenica da prilozi koji su se bavili društvenim temama, i to sa zaostatkom u odnosu na druge medije u RS-u, sami po sebi nisu vrijedni da ih izdvojimo za ovu rubriku.
BNTV
Tema novinarke Mirjane Minić koja je ukazala na još jedan neslavan rekord BiH, ovog puta po broju političkih stranaka u odnosu na broj stanovnika. Sugovornici, politolozi i ekonomisti, ali i anketa s građanima, ukazali su da čak 154 registrovane partije nisu našoj zemlji donijele više demokratije, odnosno da se politika doživljava kao unosan posao bez ikakve odgovornosti prema javnosti.

Minus nedjelje

RTRS
Šta jeste, a šta nije skandalozna izjava bh. političara po standardima uredništva RTRS-a, bez sumnje smatramo zanimljivim pitanjem. Dakle, kada predsjednik RS-a Milorad Dodik u Trebinju pred građanima izjavi da “jednog dana Drina neće dijeliti srpski narod”, tom rečenicom prezenterka Dnevnika i najavljuje prilog o događaju.

Kada član državnog predsjedništva i lider SDA Bakir Izetbegović kaže da namjenska industrija u Federaciji BiH proizvodi oružje za izvoz, ali i za “ne daj bože”, onda je to, ističu novinari RTRS-a, skandalozno.

U mediju koji bi poštovao državu u kojoj djeluje jednako kao i prijetnje oružjem, tako bi i javno izražavanje separatističkih težnji bilo kvalifikovano kao skandalozno. Tako bi to trebalo, ali RTRS je RTRS.
BNTV
Šta je poruka koja se javnosti upućuje kada se udarne minute dnevnika posvete pravosnažno osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju? Istina i pomirenje bez sumnje nisu, jer zločini za koje je osuđen ostali su u drugom planu. Fokus izvještaja su Šešeljove i izjave pojedinih beogradskih advokata koji presudu odbacuju kao pravno neutemeljenu i podsjećanje na njegovo ismijavanje rada Tribunala u Haagu.

RTRS I BNTV: Konstitutivnost mostarskih Srba

Zahvaljujući HDZ-u BiH, Srbi u Federaciji ne uspijevaju da ostvare status konstitutivnog naroda. Između Dragana Čovića i njih, Milorad Dodik izabrao je zna se koga. O ovoj temi, međutim, slabo se ili nikako ne govori u najgledanijim dnevnicima

RTRS: Na starim stazama slave

9. – 15. april 2018.

NEOBJAŠNJIVA EPIZODA: Pozitivan iskorak u profesionalnom izvještavanju koji smo zabilježili u sedmici od drugog do osmog aprila pokazao se tek epizodom, a uredništvo centralnog Dnevnika javnog servisa RS-a vratilo se starim navikama.

VUČIĆ U MOSTARU: U dnevnicima emitovanim devetog i desetog aprila udarne minute bile su posvećene boravku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Mostaru i Trebinju. Iako je povod njegove posjete bio sajam privrede u Mostaru, cijeli događaj ostao je u sjeni susreta s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i mostarskih Srba, kojima je nazočio i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

KAKO DODIK KAŽE: Zanimljivo je da iako su građani srpske nacionalnosti u prvi plan isticali problem konstitutivnosti i u gradu Mostaru i u kantonima s hrvatskom većinom, to je u novinarskom izvještaju tek spomenuto. Očekivano, imaju li se u vidu bliske veze Dodika i lidera HDZ-a Dragana Čovića i činjenica da RTRS nikada ne propituje probleme koje Dodik smatra irelevantnim.

NEPOSTAVLJENA PITANJA: Kada RTRS ne bi bio RTRS onda bi se i otvorilo pitanje zašto je RS-u, kako je Dodik tokom boravka u Trebinju zajedno s Vučićem istakao, “novac koji Srbija donira potreban kako bi rješavala svoje probleme”. Koje to probleme ekonomske prirode ima RS, ako zvaničnici ovog entiteta uporno tvrde da je ekonomski stabilna, da u njoj rastu i BDP i izvoz i zaposlenost, pitanje je koje, nažalost, nikada neće postaviti novinari ovog javnog medijskog servisa.

POLITIKA IZNAD SVEGA: Politika je ponovo bila dominantna u nedjelji iza nas. I preslika svega već viđenog kada je riječ o odnosima predstavnika vlasti RS-a i najveće partije SNSD-a prema opozicionim strankama u RS-u, koje su istovremeno dio vlasti na državnom nivou.

Povod je nađen u konferenciji za novinare sudija Ustavnog suda BiH. Iako na istoj nije izrečeno ništa značajno, predsjedniku RS-a to je bilo dovoljno da člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića optuži da je kriv što u najvišoj pravosudnoj instituciji naše zemlje i dalje, uz domaće, odlučuju i sudije strani državljani. A uredništvo Dnevnika vrijedno se nakon toga uhvatilo posla kako bi pribavilo komentare, naravno članova SNSD-a, koji su podebljali Dodikove optužbe na račun Ivanića.

FALSIFIKOVANJE RATA: Koliko je falsifikovanje dešavanja iz minulog rata u BiH od strane ukupne javnosti u RS-u uzelo maha, još jednom smo svjedočili i u ovoj nedjelji. Riječ je o izvještaju o “danu oslobođenja Zvornika” u kojem su, naveo je novinar, Srbi taj grad oslobodili od naoružanih Bošnjaka. Ima li se u vidu veličina zločina počinjenih nad bošnjačkim civilnim stanovništvom u tom gradu, svaki dodatni komentar  ovakvog izvještavanja je suvišan.

Izdvojeno

Da li je iko urednicima i novinarima Dnevnika ikada objasnio šta se u političkim krugovima i prema diplomatskim standardima smatra zvaničnom posjetom nekoj državi? I da li znaju da Bonn nije glavni grad Njemačke? Da to znaju, onda vjerovatno ne bi gledaoci bili informisani da je odlazak Milorada Dodika u posjetu kompaniji Deutsche Telekom zvanična posjeta.

Ocjena: 1

 

BNTV: Bez euforije

9. – 15. april 2018.

GDJE JE SLETIO VUČIĆ: Zvanična posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića BiH, odnosno njegov dolazak na Međunarodni privredni sajam u Mostaru, u protekloj sedmici bila je ključni politički događaj o kojem su gledaoci izvještavani u Dnevniku 2.

Očekivano, svaki susret srpskog predsjednika s političarima iz regiona, predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i građanima srpske nacionalnosti i sve izjave pažljivo su ispraćene, no s daleko manje euforije negoli smo tome svjedočili u dnevnicima RTRS-a.

KLJUČNA IZJAVA: Izdvajamo dvije ključne stavke. Prva se odnosi na činjenicu da je privredni sajam ostao u sjeni niza političkih izjava visokih zvaničnika Srbije, Bugarske i Hrvatske o stanju u regionu i BiH, a druga na Vučićevu posjetu Trebinju. Novinar Dubravko Curać donio je pregled svih dešavanja vezanih za tu posjetu. Ali i ukazao na ključnu izjavu predsjednika RS-a, odnosno na njegovo javno priznanje da je RS finansijski zavisna od Srbije. I podsjetio na davno dano i nikada realizovano obećanje vlasti RS-a o izgradnji trebinjskog aerodroma. Zbog kojeg je Vučić i doletio i odletio iz mostarske zračne luke.

PROBLEMI U ZDRAVSTVU: Ponovno kašnjenje plata zaposlenim u Domu zdravlja u Banjaluci bilo je povod novinaru Vladimiru Kovačeviću da javnost podsjeti na brojne finansijske probleme s kojima je suočen Fond zdravstvenog osiguranja RS, a koji se direktno odražavaju i na položaj zaposlenih, ali i nivo usluga stanovništvu.

ETO VJERONAUKE: Jedna od tema koja je itekako od interesa za javnost RS-a jeste i tvrdnja predsjednika RS-a Milorada Dodika da će od naredne školske godine u srednje škole u ovom bh. entitetu biti uvedena vjeronauka. Uredništvu Dnevnika to je i bio povod da postavi sasvim opravdano pitanje: “U čijoj je obrazovanje nadležnosti? Predsjednika RS-a, ministarstva obrazovanja ili Srpske pravoslavne crkve”?

Izdvojeno

U Banjaluci su nastavljeni protesti članova porodice i građana koji zahtijevaju “istinu o smrti dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića”. Ovaj slučaj i dalje prati niz kontroverzi u vezi s izvještajima policije i patologa o vremenu i uzrocima smrti ovog mladića, a novinari/ke Dnevnika svakodnevno su izvještavali o protestima i stavovima okupljenih.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Kada je u pitanju međunarodna politička scena, uredništva Dnevnika RTRS-a i BNTV-a bila su fokusirana na strah od mogućeg ratnog sukoba velikih sila (SAD-a, Velike Britanije i Francuske na jednoj i Rusije na dugoj strani) zbog Sirije. I to je jedina dodirna tačka, u smislu prenesenih sadržaja, između centralnih informativnih emisija ovih medijskih kuća.

About The Author