UGAŠEN “NOVINAR”

Glasilo Hrvatskog novinarskog društva (HND) „Novinar“ prestaje izlaziti poslije 72 godine. Kako je u posljednjem broju ovog tromjesečnika napisao predsjednik HND-a Saša Leković, odluku o gašenju lista donijela je Skupština HND-a u januaru ove godine. „Opća financijska kriza već je odavno sa stranica ’Novinara’ odstranila plaćene oglase. Od vremena u kojima je ’Novinar’ pokrenut i […]

UGAŠEN “NOVINAR”

Glasilo Hrvatskog novinarskog društva (HND) „Novinar“ prestaje izlaziti poslije 72 godine.

Kako je u posljednjem broju ovog tromjesečnika napisao predsjednik HND-a Saša Leković, odluku o gašenju lista donijela je Skupština HND-a u januaru ove godine.

„Opća financijska kriza već je odavno sa stranica ’Novinara’ odstranila plaćene oglase. Od vremena u kojima je ’Novinar’ pokrenut i u kakvima je dugo živio stigli smo do vremena u kojem već godinama postoji internet, elektronska pošta, web portali… komunikacija je postala nepojmljivo brža, lakša i raznolikija. Logika i matematika već duže vrijeme neumoljivo sugeriraju da je opstanak HND-ovog tromjesečnika nelogičan i predstavlja nepotrebno financijsko opterećenje“, napisao je Leković.

Prestankom izlaženja štampanog Novinara HND će uštedjeti godišnje 75 hiljada kuna, a svi uredničko – autorski kapaciteti bit će maksimalno iskorišteni na portalu“, napisao je Leković.

U „Novinaru“ su u prethodne 72 godine objavljivane vijesti, izvještaji, analize o radu HND-a, ali i o stanju u medijima u Hrvatskoj i čitavoj novinarskoj profesiji.

cenzolovka.rs

About The Author