RTRS I BNTV: Ako se poveća izborni prag, hoće li to ugroziti skupštinsku karijeru Nebojše Vukanovića?

SNSD predlaže povećanje izbornog praga na pet posto, što bi ugrozilo Dodikove koalicione partnere, ali i Vukanovićev Za pravdu i red

RTRS I BNTV: Ako se poveća izborni prag, hoće li to ugroziti skupštinsku karijeru Nebojše Vukanovića?
Foto: Direkt-portal.com

 

RTRS: Ko je legitiman?

  1. – 29. januar 2024. 

MAKSIMALISTIČKI ZAHTJEVI: Hoće li Bosna i Hercegovina dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji u martu, pitanje je koje ostaje bez odgovora i nakon posjete našoj zemlji predsjednice Evropske komisije te premijera Hrvatske i Nizozemske. Iako su bh. političari uobičajeno laki na davanju obećanja, ako je suditi na osnovu izvještaja emitovanog u Dnevniku 2 od 23. januara, sve strane drže svoje pozicije i postavljaju, posebno kada je u pitanju bh. entitet Republika Srpska, maksimalističke zahtjeve. Ali, očekivano, novinari javnog servisa RS-a to ne žele vidjeti kao problem, po cijenu da uslovljavanja Milorada Dodika odlaskom, kako se navodi, “stranaca iz BiH“, ponovo odgode početak otvaranja pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

LIKOVANJE I POSLJEDICE: Izdvajamo iz ovog izvještaja i neskriveno likovanje zbog odbijanja hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da se sastane sa članovima Predsjedništva BiH zbog Željka Komšića jer ga smatra nelegitimnim predstavnikom hrvatskog naroda. Čemu likovanje, pitanje je za RTRS, kada, ako se treba rukovoditi Plenkovićevim tezama, ništa manje nelegitimni političari predstavljaju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Hrvate u RS-u.

PRESKUPI STANOVI: Na margini Dnevnika provukao se izvještaj o enormnom skoku cijena stanova koji se iznajmljuju u Banjaluci. Gledatelji su informisani da se za najam stana mora izdvojiti između 500 i 2.500 KM. Agenti za nekretnine objašnjavaju razloge tako visokih najamnina, građani u anketi kukaju, ali, ukupno, izvještaj cijelu priču ne problematizira.

KO JE (NE)ZADOVOLJAN: Ako poslodavci nisu nakon sastanka s predsjednikom RS-a uspjeli postići dogovor vezano ili za povlačenje odluke o najnižoj cijeni rada ili pomoći ugroženim sektorima, koja jeste obećana, ali bez konkretnih naznaka kada i kako, na temelju čega se u najavi navodi da je „poslovna zajednica zadovoljna sastankom“?

LOGORI I DATUMI: Uz dužno poštovanje za sve žrtve tortura u logorima tokom rata u BiH, uključujući i Srbe koji su bili u Silosu, krajnje je neukusno nastojanje da se taj logor izjednači s Auschwitzom, kao što je to učinio Gvozden Šarac u Dnevniku 2 emitovanom 27. januara samo zbog koincidencije da su oba raspuštena na taj dan.

PREDIZBORNA KAMPANJA: Iako je do lokalnih izbora ostalo gotovo devet mjeseci, u Banjaluci je predizborna kampanja u punom jeku. Tvrda kohabitacija između PDP-ovog gradonačelnika Draška Stanivukovića i skupštinske većine predvođene SNSD-om vodi se preko leđa građana, a kulminacija se dogodila 25. januara lažnom dojavom o podmetnutoj bombi u zgradi gradske uprave. Novinarima Dnevnika 2 bilo bi bolje da puste da policija istraži ko iza dojave stoji, umjesto što dodatno dižu tenzije i u mučnu situaciju uvlače i poslovično vlasti naklonjenu boračku organizaciju, koja odgovornost isporučuje Stanivukoviću.

Ocjena: 1

 

BNTV: Burna rasprava u Zvorniku

  1. – 29. januar 2024.

KOČNIČARI I PROCESI: Dnevnik 2 emitovan 23. januara otvoren je izvještajem o posjeti predsjednice Evropske komisije i premijera Hrvatske i Nizozemske Bosni i Hercegovini tokom kojeg su u fokusu bili koraci koje političari moraju poduzeti žele li da u martu naša zemlja otvori pregovore o članstvu u Evropskoj uniji. Korektan izvještaj, no bez otvaranja pitanja ko je kočničar u donošenju potrebnih zakona koji bi bili garancija da je BiH spremna napraviti jasne iskorake na putu ka EU-u, umjesto uglavnom deklarativnog izjašnjavanja.

Daleko veći značaj dat je izjavi državnog ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića i predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto da se BiH po pitanju sankcija Ruskoj Federaciji usaglasila s Evropskom unijom. Ovo je još jedna tema koju opozicija u RS-u koristi kako bi pokušala diskreditovati vlast u očima ovdašnje javnosti koja tvrdi da je BiH u rusko-ukrajinskom sukobu neutralna.

IZMJENE IZBORNOG ZAKONA: Tema najavljenih izmjena Izbornog zakona, čiji je predlagač SNSD, bila je povod za analizu čime bi rezultiralo povećanje izbornog praga za parlamentarne izbore na pet posto. Kao osnova korišteni su rezultati prošlih opštih izbora shodno kojima većina stranaka koje su sada dio vlasti ne bi ušla u parlamentarne klupe, a što se opozicije tiče, isto bi prošao i Za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Da se građani nemaju namjeru šutke pomiriti sa predloženim zakonom o geološkim istraživanjima kojim je predviđeno potpuno isključivanje iz odlučivanja lokalnih zajednica, potvrdila je i javna rasprava o ovom dokumentu održana u Zvorniku (Dnevnik 2, 23. januar). Dan kasnije gledatelji su imali priliku vidjeti izvještaj o tome kako vlast RS-a „štiti svoju imovinu“ na primjeru prodaje zemljišta na Jahorini firmi Drvo export iz Teslića, čiji je vlasnik iz redova SNSD-a. Uredništvo Dnevnika 2 ispratilo je i posljednju javnu raspravu o Nacrtu zakona o geološkim istraživanjima održanu u Banjaluci 29. januara. Gledatelji su upoznati s time da su organizacije civilnog društva i građani širom RS-a nezadovoljni predloženim zakonskim tekstom i da se ne žele pomiriti s namjerom  vlasti da se bez nadzora vrše istraživanje i eksploatacija rudnih bogatstava.

Izdvojeno

U Dnevniku 27. januara novinari su se tematski bavili pitanjima nedostatka političke volje kako bi se u BiH osiguralo bolje poslovno okruženje te zašto se ne provodi ranije najavljena reforma javne uprave. Oba pitanja su kvalitetno istražena, ali su izvještaji predugi za Dnevnik i priličniji za neki od političkih magazina. Radi dinamike i držanja pažnje gledatelja, iz izvještaja je trebalo izvući ključne poruke, a preporučiti da se s tim temama bolje upoznaju u drugim emisijama.

Ocjena: 6

 

Komparativna analiza

Proslava Svetog Save kao školske slave u Republici Srpskoj samo je jedan od primjera koji otvaraju pitanje da li je ovaj bh. entitet sekularno ili religijsko društvo. No ni RTRS ni BNTV ni u primisli to pitanje ne problematiziraju, kao što ne pitaju zašto su učenici nesrpske nacionalnosti primorani učestvovati u manifestacijama povodom tog vjerskog praznika i koliko je to u suprotnosti s jednakopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih te njihovom vjerskom (ne)opredijeljenošću u RS-u.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Ukazivanje na, kako je rečeno, „jeftin populizam“ kojim se vlast RS-a služi kako bi manipulirala građanima. Kao primjer navedeno je obilježavanje 9. januara, ali i pojavljivanje pred Sudom BiH tablica i pasoša RS-a Novinari su podsjetili na to da kada je donošen zakon o zajedničkim tablicama za motorna vozila u BiH, premijer RS-a bio je Milorad Dodik, čije su pristalice danas glavni promotori, kako je opozicija navela, lažnog patriotizma članovi SNSD-a.

Minus sedmice

RTRS

Ključna tema koja se forsirala u vrhu Dnevnika emitovanih tokom proteklog perioda bio je poziv Elmedina Konakovića, lidera NiP-a, na sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka na državnom nivou na kojem bi se razgovaralo oko izmjena Ustava BiH. Zašto Konaković smatra da je neophodno izmjene Izbornog zakona vezati za izmjene Ustava BiH, novinari se nisu ni potrudili predočiti gledateljima. Umjesto toga, ponovo je isticana tvrdnja zvaničnika RS-a kako se „Trojka predomisila oko dogovora u Laktašima pod utjecajem stranaca“. „Stranci“ su, uobičajeno, ambasadori SAD-a i Velike Britanije. Dodik stoga ponovo posebnu oštricu nezadovoljstva i uvreda upućuje liderima Trojke i američkom ambasadoru. Konakoviću je, izdvaja se iz Dodikove izjave u Dnevniku 2 od 26. januara, poručio da je izgubio kredibilitet „zbog podrške stavovima ambasada SAD-a i Velike Britanije“, a za američkog ambasadora ustvrdio kako „petlja i laže da je za BiH, jer podržava samo BiH kakvu vide muslimani“. Svoj „doprinos“ dao je predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić tvrdnjom da se „Trojka ponaša kao i Alija Izetbegović koji je djelovao pod utjecajem stranaca i zato prvo prihvatio, a potom odbio Kutiljerov plan za sprečavanje rata u BiH iz marta 1992. godine“.

BNTV

Nijedan izvještaj.

About The Author