RTRS I BNTV: Bijeljinska ekipa verbalno napadnuta u centru Banje Luke

Uredništvo BNTV-a tim je povodom uputilo apel nadležnim institucijama, zahtijevajući da se novinari zaštite. Teško je povjerovati da će išta biti od njihovog apela

RTRS I BNTV: Bijeljinska ekipa verbalno napadnuta u centru Banje Luke

 

RTRS: Ko je Željka?

  1. novembar – 5. decembar 2022.

DVIJE NAJAVE: Koju funkciju obavlja Željka Cvijanović, koga će predstavljati i u čije ime govoriti na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana, pitanje je koje se može opravdano postaviti nakon najave ovog događaja emitovanog 5. decembra u Dnevniku 2. Naime, u najavi samog Dnevnika navodi se da „RS i Srbija idu u Tiranu sa usaglašenim stavovima“, a potom u vijesti pojašnjava da se isti odnose na „neutralnost RS-a i Srbije po pitanju rusko-ukrajinske krize i Kosova“. Ako su novinari Dnevnika zaboravili, a nisu, jer Željku Cvijanović tituliraju kao što ona i jeste, predsjedavajuća Predsjedništva BiH, onda bi bilo logično da interese i stavove države koju predstavlja i zastupa. No za RTRS, takvo ponašanje predstavnika RS-a u organima BiH je uobičajeno. Iz ovog izvještaja izdvajamo i podatak da je o tome šta i kako će Cvijanović nastupiti, govorio Milorad Dodik, predsjednik RS-a, a ne ona.

IZBORNA SAGA: Saga zvana izbor srpskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nastavljena je i ove nedjelje. Glasački listić za PDP, koji je komisija Narodne skupštine RS odbacila, CIK je proglasio važećim. Dodik je najavio žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH i krivičnu prijavu protiv članova CIK-a koji su glasali za validnost listića. U nizu reakcija koje je prikupio Ajdin Cikota dominirala je teza da CIK nije nadležan da utvrđuje validnost glasačkog procesa koji se odvijao u Narodnoj skupštini RS. Na koje se članove i kojeg zakona pozivaju, gledateljima nije predočeno.

RAST CIJENA: Za rast cijena osnovnih životnih namirnica i goriva, uvijek su krivi drugi: pekari, mesari, trgovinski lanci, distributeri nafte…. Tako je izgledao i sadržaj izvještaja o poskupljenju kruha u RS-u. Šta je vlast uradila da građanima pomogne, osim što prijeti pojačanim inspekcijskim nadzorom, pitanje je koje se ne otvara.

JE LI SAKIB JEDINI? Bijeg oficira Armije BiH Sakiba Mahmuljina iz zemlje nakon što mu je zbog počinjenih ratnih zločina izrečena zatvorska kazna, bila je tema kojom su se novinari Dnevnika 2 bavili i ove nedjelje. Ovog puta propitivalo se ko je Mahmuljinu pomogao u bijegu. U više navrata smo isticali da sva lica osuđena za ratne zločine, jednako kao i oni protiv kojih su podignute optužnice, moraju biti dostupna ruci pravde. Ali isto tako ponovit ćemo i pitanje zašto isti principi ne važe za brojne oficire Vojske RS koji su pobjegli u Srbiju i tako izbjegli ili da odsluže zatvorske kazne ili da pred pravosuđem BiH odgovaraju za zločine koji im se stavljaju na teret.

KURTI IZNERVIRAO DODIKA I RTRS: Dugo nismo svjedočili situaciji da je neko poput premijera Kosova Albina Kurtija toliko iziritirao kako Milorada Dodika tako i uredništvo Dnevnika 2. Posebno im je uši zaparalo to što je Kurti, gostujući, kako su kazali, „na jednoj sarajevskoj televiziji“, istakao da „neće dozvoliti RS unutar Kosova, jer imaju gorka iskustva iz BiH“. U izvještaju se prenose uvrede kojima je Dodik obasuo Kurtija, a novinari navode da je „Kurti demonstrirao svoju političku nemoć plašeći svijet Republikom Srpskom“.

No svakako je najzanimljivije ponovno vađenje iz ropotarnice povijesti Dragana Kalinića, jednog od osnivača SDS-a i danas vjernog sljedbenika Milorada Dodika, koji je kazao da se za razliku od „takozvane Republike Kosovo, Republika Srpska digla protiv povampirenog ustaštva i fašizma i vodila otadžbinski rat“.

Izdvojeno

Udarnih deset minuta Dnevnika 2 emitovanog 2. decembra posvećeno je utakmici Srbija – Švicarska, u kojoj su reprezentacije tražile ulazak u osminu finala Svjetskog prvenstva u nogometu. Osim ankete u gradovima RS-a i Srbije, bilo je i uključenje reportera koji je izvijestio o atmosferi u Sportskoj dvorani „Borik“ u Banjaluci, gdje je bilo organizirano gledanje utakmice. U pobjedu Srbije niko nije sumnjao. Dan kasnije, o ispadanju reprezentacije Srbije iz daljnjeg takmičenja nije bilo ni riječi.

Ocjena: 1

 

BNTV: Kritika vlasti

  1. novembar – 5. decembar 2022.

ZADUŽENJA I LIKVIDNOST: Iako je izvjesno da će BiH u narednoj godini ući u recesiju, iako je dug RS-a dosegao šest milijardi konvertibilnih maraka i nastavlja se zaduživanje na domaćem tržištu kapitala, čime se osigurava dnevna likvidnost budžeta, Vlada RS ne odriče se nijednog luksuza. Novinari su ukazali na činjenicu da se u prioritetne odluke vlade svrstala i nabavka dva vozila u iznosu od 360.000 KM, za koje je premijer RS-a rekao da „nije u pitanju nikakav luksuz“.

O ČEMU ŠUTE DODIK I RTRS: I dok je RTRS nastavio fokus držati na izlizanim temama koje nameće Milorad Dodik, o potrebi zaštite srpskih interesa u BiH, novinari BNTV-a prioritet daju pitanjima koja svakodnevno okupiraju pažnju građana. I posvećuju im daleko veći prostor. Od analitičkog pristupa poskupljenju kruha do sindikalne potrošačke korpe i anketa koje ukazuju da građani očekuju intervenciju Vlade RS.

ŠTRAJK RADNIKA: Jedna od tema bila je i štrajk radnika Zavoda za izgradnju Banja Luka, te intervencija banjalučkog gradonačelnika povodom problema sa centralnim grijanjem. Upravo loše i skupo grijanje, koje je Draško Stanivuković naslijedio od prethodnika, ukazalo je na dugogodišnju nebrigu prijašnje vlasti (SNSD-a) prema hiljadama Banjalučana.

Od političkih tema izdvajamo analizu šta se može očekivati od novog saziva Narodne skupštine. Odnosno, hoće li se parlament RS-a i dalje iscrpljivati jalovim političkim diskusijama, održavanjem posebnih sjednica na zahtjev člana Predsjedništva BiH ili predsjednika RS-a, ili će se vratiti konstruktivnom zakonodavnom radu.

Izdvojeno

Novinarska ekipa BNTV-a bila je meta brutalnog verbalnog napada nepoznatog muškarca u centru Banje Luke tokom obavljanja zadatka. Uredništvo je uputilo apel nadležnim institucijama da adekvatno reaguju i zaštite novinare. No, ovdje valja podsjetiti na verbalni napad Milorada Dodika na BNTV te proglašavanje ove medijske kuće izdajničkom i neprijateljskom za RS. Dakle, riječ je o targetiranju koje za posljedicu, neminovno se izvlači zaključak, ima i ovakve vrste napada.

Ocjena: 6

 

Komparativna analiza

RTRS i BNTV nemaju zajedničkih tačaka kada govorimo kako o uređivačkoj politici tako i prezentaciji ključnih političkih događaja. Novinari RTRS-a i dalje nastavljaju ignorisati aktivnosti, stavove i istupe opozicije, uskraćujući gledateljima mogućnost za cjelovito i nepristrasno izvještavanje. Na drugoj strani, nakon što se izborna kampanja okončala, u dnevnicima BNTV-a bilježimo daleko izbalansiraniji pristup pri izvještavanju o ključnim političkim temama.

I dok RTRS nastavlja relativizirati sve veću ekonomsku krizu i odgovornost tražiti svugdje osim u redovima vlasti, novinari BNTV-a svakodnevno donose primjere toga kako vlast, ne računajući prazne fraze, malo mari za realni život.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Analiza koja se bavila prognozama ekonomista o posljedicama koje će inflacija imati na ekonomsku situaciju u BiH u 2023. godini. Uz komparativne podatke o tome kakve su mjere države u regionu i Evropskoj uniji već tokom ove godine poduzele kako bi pomogle građanima, te navođenje da institucije BiH nisu ništa učinile, javnost je upozorena da nas u narednoj godini čeka recesija uz malo nade da će vlast i na nivou države i entiteta donijeti sistemske mjere koje bi pomogle i privredi i građanima.

Minus sedmice

RTRS

Dnevnike u nedjelji iza nas obilježili su i izvještaji o sastancima mandatara za sastav vlade s predstavnicima sindikata, poslodavaca, penzionera… Mnogo riječi, zahtjeva, obećanja budućeg premijera, ali ne i konkretnih naznaka kako će u ambijentu sve veće ekonomske krize i recesije vlast na iste odgovoriti. I ključno, novinari bez pitanja o tome.

BNTV

Nijedan izvještaj.

 

About The Author