Novi Zeland planira uvesti zakon kako bi Google i Facebook plaćali za vijesti

Zakon biti oblikovan po uzoru na slične zakone u Australiji i Kanadi i trebao bi djelovati kao poticaj za digitalne platforme da postignu dogovore s lokalnim novinskim kućama

Novi Zeland planira uvesti zakon kako bi Google i Facebook plaćali za vijesti
Foto: cnn.com

Novozelandska vlada najavila je da će uvesti zakon prema kojem će velike internetske digitalne kompanije kao što su Alphabetov Google i Meta morati plaćati novozelandskim medijskim kompanijama za sadržaj lokalnih vijesti koji se pojavljuje na njihovim feedovima.

Ministar radiodifuzije Willie Jackson rekao je da će zakon biti oblikovan po uzoru na slične zakone u Australiji i Kanadi izražavajući nadu da će djelovati kao poticaj za digitalne platforme da postignu dogovore s lokalnim novinskim kućama.

– Novozelandski mediji, posebno male regionalne novine, bore se da ostanu finansijski održive jer se sve više oglašavanja seli u online formate. Od ključne je važnosti da oni koji imaju koristi od sadržaja vijesti zapravo plaćaju – rekao je Jackson.

Novi zakon naći će se pre parlamentom gdje se očekuje da će ga usvojiti većina vladajuće Laburističke stranke.

Australija je 2021. godine uvela zakon koji je vladi dao ovlast da natjera internetske kompanije da pregovaraju s medijskim kućama o ugovorima za isporuku sadržaja, a izvještaj koji je prošle sedmice objavila australska vlada pokazao je da se on pokazao uspješnim modelom.

Zakon, koji je stupio na snagu u martu 2021. godine nakon što su razgovori s velikim tehnološkim kompanijama doveli do kratkog zatvaranja Facebookovih feedova vijesti u Australiji, možda će se trebati proširiti na druge internetske platforme, navodi se u izvještaju.

Otkako je zakon o pregovaranju s medijima stupio na snagu, tehnološke kompanije sklopile su više od 30 ugovora s medijskim kućama nadoknađujući im sadržaj koji je generirao klikove za oglašavanje, navodi se u izvještaju Ministarstva finansija.

Dokument preporučuje da vlada razmotri nove metode procjene primjene i učinkovitosti zakona, a ne sugerira se promjena samog zakona.

Izvor: Reuters

About The Author