SAD i UK uvele sankcije medijskoj stranici Gaza Now zbog navodne podrške Hamasu

Sankcije su uvedene u saradnji sa Uredom za implementaciju stranih sankcija

SAD i UK uvele sankcije medijskoj stranici Gaza Now zbog navodne podrške Hamasu
Foto: Ali Jadallah/Anadolu Agency

 

SAD u srijedu su uvele sankcije internetskoj medijskoj stranici Gaza Now i njenom osnivaču Mustafi Ayashu zbog navodne podrške Hamasu.

Američki Ured za kontrolu strane imovine kaže da je nakon 7. oktobra Hamasov napad na Izrael  započeo prikupljanje sredstava za podršku toj organizaciji.

Arapski kanal Gaze Now ima više od 300.000 pratilaca na kanalu X, ranije poznatom kao Twitter, i veliki broj pratilaca na šifriranoj platformi za razgovor Telegram.

U sankcije su uključene firme Al-Qureshi Executives i Aakhirah Ltd., te njihov direktor Aozma Sultana, za koje se tvrdi da su bili partneri u višestrukim naporima prikupljanja sredstava zajedno s Gaza Now.

Sankcije su uvedene u saradnji sa Uredom za implementaciju stranih sankcija Ujedinjenog Kraljevstva.

Zamjenik ministra finansija Brian Nelson naveo je u saopćenju da će SAD i njegovi partneri “nastaviti koristiti alate kako bi poremetili Hamasovu sposobnost da i dalje prijete”.

Predstavnik Gaza Now i Ayash nisu bili odmah dostupni za komentar. Sankcije blokiraju pristup imovini i bankovnim računima u SAD-u i sprečavaju poslovanje sa Amerikancima.

Izvor: AP

About The Author