Međunarodna federacija novinara pozvala na hitno oslobađanje novinara zatvorenih u Iranu

Prema podacima Udruženja iranskih novinara od početka protesta uhapšeno je 55 novinara

Međunarodna federacija novinara pozvala na hitno oslobađanje novinara zatvorenih u Iranu

Pedeset i pet novinara privedeno je u Iranu od početka nacionalnih protesta nakon smrti Mahse Aminija 16. septembra. Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je iranske vlasti da oslobode sve zatvorene novinare i medijske djelatnike i uspostave slobodan protok informacija u zemlji.

Ukupan broj novinara uhapšenih od izbijanja pobune u cijeloj zemlji iznosi više od 55 i ta je brojka svakim danom sve veća. Do sada su puštena samo 22 medijska djelatnika, svi uz visoke kaucije dok čekaju suđenje.

Među njima, manje od pet novinara uhapšenih tokom protesta ima zakazano suđenje, dok je fotoreporter Ahmadreza Halabisaz već osuđen na pet godina zatvora i zabranjen mu je izlazak iz zemlje.

U međuvremenu je Iranska novinska agencija (ILNA) izdala saopćenje u kojem je potvrdila da su njihovi novinari pod velikim pritiskom snaga sigurnosti te da su mnogi od njih pozvani na ispitivanje i  zabranjen im je izlazak iz zemlje. Među njima su sportski dopisnici koji nisu mogli otputovati u Katar kako bi izvještavali o Svjetskom prvenstvu. Do sada su uhapšena i četiri novinara novinske agencije ILNA.

Iranske novine Jahan e Sanaat su ukinute od 21. novembra nakon što su objavile članak o devetogodišnjem dječaku kojeg su ubile snage sigurnosti tokom protesta u gradu Izehu, u pokrajini Khuzestan.

Prije sedmicu dana vladin nadzorni odbor za medije izdao je upozorenje štampanim medijima, uz prijetnje tužbama ako ne budu oprezni u objavljivanju informacija vezanih uz “hidžab”.

IFJ je objavio spisak uhapšenih novinara, prema Udruženju iranskih novinara (AoIJ) koji navode da je od početka protesta uhapšeno njih 55.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger izrazio je zabrinutost za živote iranskih novinara u zatvoru te je zatražio hitno oslobađanje svih novinara i medijskih djelatnika, koji su nepravedno pritvoreni u Iranu zbog obavljanja svog posla.

– Podsjećamo iranske vlasti na njihovu obvezu poštivanja temeljne slobode izražavanja koju bi svi građani Irana trebali uživati, uključujući novinare – naveo je.

Izvor: IFJ

About The Author