Višković od resornog ministra zatražio provođenje javne rasprave u slučaju klevete

UN podsjeća da se ove obilježava 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a kriminalizacija klevete bi bila korak unatrag

Višković od resornog ministra zatražio provođenje javne rasprave u slučaju klevete
Foto: Novosti.rs

Vlada Republike Srpske nabavila je deset savremeno opremljenih sanitetskih vozila za potrebe zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj ukupne vrijednosti 1,32 miliona KM. Vozila su nabavljena u okviru Hitnog projekta Covid-19 i u skladu sa propisima za nabavke Svjetske banke, a koji se finansira kreditnim sredstvima ove banke.

Dakle, stranim novcem služi se i Vlada RS koja je najavila da će predložiti novi zakon o nevladinim organizacijama predloži kojim će se pratiti strana donatorska sredstva, ali postavlja se pitanje da li će Vlada RS-a prestati uzimati novac kroz projekte od USAID-a, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke

Entitetski premijer Radovan Višković kaže da se to apsolutno neće dogoditi tvrdeći da je pogrešno interpretirana izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pitajući novinare u čemu je problem da se donose takva zakon koji bi tražio da se jasno preciziraju donacije.

– Nigdje nije vidljivo da je neka nevladina organizacija dobila sredstva, na ta sredstva se ne plaćaju nikakve obaveze. Poduzet ćemo sve norme koje ima savremeni demokratski svijet, pa i Srbija, Sjedinjene Američke Države imaju takve zakone – kazao je Višković.

Višković je govorio i o izmjenama Krivičnog zakona koje predviđaju kriminalizaciju klevete kao i o zahtjevu za sastanak sa organizacijama civilnog društva i medijima.

– Zakon je u formi Nacrtu. Od resornog ministra tražio sam da se provede javna raspravu 60 do 90 dana ako treba. Svašta se može dogoditi, zakon može biti povučen iz procedure, može se dogoditi da se prijedlog šest mjeseci ne pojavi i da se više ne razgovara o svemu tome. Ne slažem se da nivo predloženih kazni bude takav. Želimo da dođemo do zakona koji će onemogućiti reket – kazao je.

Uprkos protivljenju novinarskih udruženja i međunarodnih organizacija, Nacrt izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske koji, između ostalog, predviđa kriminalizaciju klevete, naredne sedmice bi se trebao naći pred poslanicima Narodne skupštine.

Brojne reakcije stigle su na ovakav zakon, a među onima koju su se njemu oštro usprotivili su i Ujedinjene nacije koje su podsjetile da je BiH bila prva zemlja u regionu koja je ukinula kriminalizaciju klevete 1999. godine, pokazujući da prepoznaje važnost slobode izražavanja u skladu sa međunarodnim i evropskim vrijednostima.

– Ove godine se obilježava 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, i kriminalizacija klevete bi bila korak unatrag – naveli su.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka, Siniša Vukelić, rekao je danas da će novinari posegnuti za svim pravnim mogućnostima kada su nastojanja da se spriječi usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u pitanju. Potvrdio je da su novinari tražili sastanak sa svim šefovima klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a on bi trebao biti održan u ponedjeljak.

Izvor: N1

About The Author