Sudan obustavio rad saudijskih i emitera iz UAE

Obustavljen rad Al Arabiya, Al Hadath i Sky News Arabia, objavila je državna novinska agencija

Sudan obustavio rad saudijskih i emitera iz UAE

Sudan je obustavio rad saudijskih državnih emitera Al Arabiya, Al Hadath i kanala Sky News Arabia u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata “zbog nedostatka predanosti potrebnoj profesionalnosti i transparentnosti i neuspjeha u obnavljanju licenci “, objavila je sudanska državna novinska agencija (SUNA).

Sindikat sudanskih novinara osudio je odluku Ministarstva informiranja, rekavši da je to jasno kršenje slobode izražavanja i slobode medija.

– Zatvaranje satelitskih kanala i ograničavanje onih koji rade u struci ušutkalo bi glas profesionalnih medija, a otvorilo bi i vrata širenju glasina i govora mržnje – stoji u saopćenju sindikata.

Odluka dolazi kao nastavak taktike zastrašivanja nametnute novinarima koji rade u ekstremnim uvjetima od izbijanja rata prošlog aprila, dodaje se u saopćenju.

Al Hadath je objavio da još nije obaviješten o odluci o obustavi rada svog kanala i Al Arabiye u Sudanu, u objavi na X.

– Bili smo iznenađeni kada smo čuli odluku da kanalima Al Hadath i Al Arabiya zabrani emitiranje – dodaje se u drugoj objavi na X.

Rat u Sudanu, koji se bliži svojoj prvoj godišnjici, izbio je zbog sporova oko ovlasti vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku prema međunarodno podržanom planu za političku tranziciju ka civilnoj vladavini i slobodnim izborima.

Izvor: Reuters

About The Author