Gruhonjić: Ako se nešto desi meni ili mojoj porodici za to direktno krivim Vučića

Kaže da protiv sebe ima državu i da je stvar daleko ozbiljnija od grupe huligana

Gruhonjić: Ako se nešto desi meni ili mojoj porodici za to direktno krivim Vučića

Izjava srbijanskog profesora i novinara Dinka Gruhonjića, stara više od godinu dana, istrgnuta iz konteksta i pogrešno tumačena, poslužila je kao opravdanje za hajku na Gruhonjića i blokadu Filozofskog fakulteta Novi Sad.

– Na fakultetu je situacija normalna, odvija se aprilski ispitni rok za studente. Pokrenuta je vrsta akademske procjene jesam li prekršio etički kodeks fakulteta. Rektor je u jednom nastupu stao na stranu nasilnika koji su okupirali i Filozofski fakultet. Pretpostavljam da će ovo biti pokušaj iznurivanja mene i moje porodice ako uspijemo da sačuvamo živu glavu u međuvremenu – rekao je Gruhonjić.

Gruhonjić je u razgovoru za N1 podvukao da ako se bilo šta dogodi njemu ili njegovoj porodici, za to direktno optužuje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je dodao da se starija publika sigurno dobro sjeća Aleksandra Vučića iz devedesetih godina.

– Riječ je o čovjeku koji je bio ministar ratne propagande u režimu Slobodana Miloševića i koji već 12 godina izluđuje javnost u Srbiji držeći neprestanu tenziju. Vučić ništa drugo ni ne radi, nego manipulira – dodao je.

Kaže da se u više navrata koristio, ne samo u Dubrovniku, tom vrstom autoironije. Naširoko je ispričao da su nacionalisti prije 20 godina izmislili da se zove Sabahudin da bi ga etnički denucirali s obzirom da se zna kakav je odnos u Srbiji prema ljudima koji imaju bošnjačka imena.

– Rekao sam da su toliko neobrazovani da ne znaju da je moje ime Dinko, kao što se zvao ustaški krvnik Dinko Šakić. Zatim su to prikazali kao da sam ja srećan što nosim ime po ustaškom koljaču, iako sam iz komunističke slovenske porodice. Ovo nije novo za mene, ali je novi opseg kampanje Aleksandra Vučića – objasnio je Gruhonjić.

Prema njegovim riječima, bjesomučna kampanja dolazi sa vrha države, a Vučić je to „nesumnjivo potvrdio“. Istakao je da nije ni prvi ni posljednji kome se prijeti ubistvom.

– Ako se dogodi bilo šta meni ili mojoj porodici za to direktno optužujem Vučića koji je glavni krivac za ovo što mi se sad događa. Strah me je, samo lud čovjek se ne boji. Ako protiv sebe imate državu, stvar je daleko ozbiljnija od grupe huligana. Pogotovo za nas koji živimo u Srbiji i sjećamo se likvidacija devedesetih godina koje je naredila država sa samog vrha Miloševićevog režima – kazao je Gruhonjić.

Podvukao je da su u pitanju fašističke falange koje podsjećaju na SA odrede Adolfa Hitlera kad su univerzitetski profesori bili prva meta.

– Zahvalan sam kolegama i studentima koji su stali iza svog profesora. Mislim da su rektor i dekani sljedeći koje treba da istraži etička komisija – zaključio je.

Profesor i novinar Dinko Gruhonjić posljednjih nekoliko dana trpi prijetnje smrću, javni linč, ali i politički motiviranu kampanju u kojoj studenti traže njegov otkaz.

Prijetnje i ispisivanje grafita ispred ulaza u kome Gruhonjić živi, nastavile su se kampanjom Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu koji traži da ovaj profesor FF i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine, dobije otkaz, jer je navodno širio govor mržnje.

Izvor: N1

About The Author