Iranski novinari – žrtve države zbog izvještavanja o padu ukrajinskog aviona

Najmanje 21 novinara ispitali su pripadnici obaveštajnih službi dok su neki morali zatvoriti svoje naloge na društvenim medijima

Iranski novinari – žrtve države zbog izvještavanja o padu ukrajinskog aviona
Foto: Roozbeh Eslami / Unsplash

Reporteri bez granica (RSF) izrazili su žaljenje zbog uznemiravanja desetaka iranskih novinara koji su ispitivani, pretrpjeli su prijetnje te su prisiljeni da zatvore naloge na društvenim mrežama jer su protestirali zbog činjenice da su diskreditirani kao izvori informiranja tokom izvještavanja o padu ukrajinskog aviona.

Tri dana, bez da su znali da je riječ o laži, iranski novinari izvještavali su da Islamska Republika Iran negira bilo kakvu odgovornost zbog pada ukrajinskog putničkog aviona u Teheranu 8. januara u kojem je poginulo svih 176 osoba.

Nakon što su vlasti konačno priznale da je avion oboren iranskom raketom, 80 novinara usudilo se dati zajedničku izjavu izrazivši žaljenje što su pomogli u širenju državne laži.

– I mi smo umorni i prestrašeni zbog laži. Sve su novine, u koordinaciji s državnim radio i TV-om, i u nedostatku bilo kakve nezavisne istrage, ponovile tu veliku laž te su bili ogorčeni kad je istina izašla na vidjelo – navedeno je u njihovoj izjavi.

Iznervirani takvim razvojem događaja, Iranci su organizirali proteste izgovarajući parole na kojima su poručili da su “osramoćeni lažima”. Nakon toga vlasti su pojačale pritisak na medije, zabranivši objavljivanje svega onoga što nije došlo iz vladinih izvora.

Prema podacima koje je prikupio RSF, najmanje 21. novinara širom zemlje ispitali su obavještajni službenici koji su radili za Revolucionarnu gardu ili ministarstvo obavještajnih službi od tog 8. januara.

Niko od njih do sada nije uhapšen, ali svi znaju da bi mogli biti u bilo kojem trenutku. Neki su upozoreni od medija za koje rade da “obrate pažnju na ono što objavljuju na društvenim mrežama”, dok su neki morali zatvoriti svoje Instagram, Twitter ili Facebook naloge ili prestati objavljivati na statuse njima.

Pod takvim pritiskom, mediji sada objavljuju samo informacije koje „potvrđuju“ državni dužnosnici. Nisu objavljeni intervjui s rođacima žrtava nesreće.

Službenici obavještajne službe Revolucionarne garde pretraživali su kuće i urede mnogih novinara, zaplijenili računare, mobilne telefone, knjige, dokumente i rukopise. Svi ovi novinari uskoro očekuju poziv na ispitivanje.

Iran je jedna od osam država koje u zatvorima drže najviše novinara. Čak 23 trenutno ih je u zatvorima te je Iran na 170. mjestu od 180 zemalja u svjetskom Indeksu slobode medija RSF-a za 2019. godinu.

Izvor: Reporteri bez granica

About The Author