Dodjela novinarske nagrade za izvještavanje o Srebrenici

Posebne nagrade i priznanja bit će dodijeljeni novinarima iz BiH koji su doprinijeli da istina o Srebrenici bude predstavljena širom BiH i svijeta

Dodjela novinarske nagrade za izvještavanje o Srebrenici
Nino Ćatić

Udruženje ”Biti novinar” iz Tuzle uz generalno pokroviteljstvo Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja BH novinari, Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Udruženja Žene Srebrenice, Vlade TK, Grada Tuzla te saglasnost majke Nine Ćatića, Hajre Ćatić organizira dodjelu novinarske nagrade „Nino Ćatić“.

Prijaviti se mogu novinarke i novinari iz cijele Bosne i Hercegovine koje/i su u proteklom periodu izvještavali o događanjima u i oko Srebrenice, a o temi ”Srebrenica – jučer, danas, sutra”.

Nagrade će biti dodijeljene za radijski izvještaj, televizijski prilog, pisani tekst, blog ili fotografiju, a pobjednici će dobiti plakete i novčane nagarde.

U kategoriji ”Blog/vlog” prijaviti se, osim novinara, mogu i svi građani BiH koji imaju izražen talent za pisanje/snimanje, a tema je ”Srebrenica – jučer, danas, sutra”.

O dobitnicima novinarske nagrade ”Nino Ćatić” odlučivat će novinari koji su dugogodišnjim radom profesionalno izvještavali o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima, a to su Almasa Hadžić, Salih Brkić, Marko Divković i Marinko Sekulić.

Posebne nagrade i priznanja bit će dodijeljeni novinarima/reporterima medijskih kuća u BiH koji su doprinijeli tome da istina o Srebrenici bude predstavljena širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, a o tome će odlučivati  članovi Udruženja ”Biti novinar” i druge kolege novinari.

Konkurs je otvoren od 15.  juna do 1. jula ove godine, a radovi se mogu poslati na e-mail adresu [email protected] s naznakom ”Prijava rada za novinarsku nagradu ”Nino Ćatić”.

Nagrada će biti dodijeljena 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio – televizije Bosne i Hercegovine.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu.

Posljednji put se javio 10. jula 1995. godine, moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Posljednji put je viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag. Njegova majka Hajra Ćatić i dalje traga za posmrtnim ostacima svoga sina.

U njegovu čast, Udruženje ”Biti novinar” želi podstaknuti novinarke i novinare da se bave profesionalnim i objektivnim izvještavanjem o svim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Udruženje ”Biti novinar” je nevladina i neprofitna organizacija iz Tuzle koja radi na očuvanju i podsticanju profesionalnog, nepristrasnog, etičnog i objektivnog novinarskog izvještavanja u Bosni i Hercegovini.

About The Author