Aplikacija za praćenje zaraženih koronavirusom spremna za upotrebu u Njemačkoj

Takvu aplikaciju u Italiji već koristi 2,2 miliona ljudi što je znak da su Talijani ostavili po strani brigu o zaštiti privatnosti

Aplikacija za praćenje zaraženih koronavirusom spremna za upotrebu u Njemačkoj
Foto: bbc.com

Njemačka aplikacija za pametne telefone koja će se koristiti za praćenje zaraženih koronavirusom spremna je za pokretanje ove sedmice, kazao je ministar zdravlja Jens Spahn.

Nakon kašnjenja kako bi se osiguralo da bluetooth tehnologija radi na ispravnoj udaljenosti, iz vlade je saopćeno da će aplikacija biti vitalni alat za pomoć u izbjegavanju drugog vala infekcije.

Aplikacija koristi bluetooth signal kratkog dometa za otkrivanje i kontakta s ljudima u riziku od infekcije koronavirusom i ne oslanja se na centraliziranu bazu podataka.

U Italiji je nedavno pokrenuta aplikacija nakon što su se strahovi oko zloupotrebe privatnih podataka smanjili. Italija je bila prva veća evropska država koja je uvela aplikaciju za pametne telefone kako bi pratila širenje virusa, a da se ne oslanjaju se na centraliziranu bazu podataka.

Zabilježeno je više od 2,2 miliona preuzimanja u 10 dana, što je znak da su Talijani ostavili po strani brigu o zaštiti privatnosti. Vlada Italije taj je softver nazvala vitalnim alatom za pomoć u izbjegavanju drugog vala infekcije.

– Želimo ljeto u kojem je turizam siguran. Ova nam aplikacija može pomoći da nastavimo s aktivnostima nakon popuštanja mjera – kazala je ministrica za tehnološke inovacije i digitalizaciju Paola Pisano.

Vladin poziv na skidanje aplikacije naišao je na otpor zagovornika zaštite privatnosti i opozicionih političara, ali mnogi Talijani prihvataju taj poziv.

Aplikacija je do sada dostupna u četiri regije u kojima živi osam miliona stanovnika od 60 miliona koliko ih je u Italiji. Vlasti se nadaju da će građani zadržati zainteresiranost za aplikaciju kada ona bude dostupna u cijeloj zemlji kasnije ovog mjeseca.

Nazvana Immuni (imuno), aplikacija koristi Bluetooth kratkog dometa temeljen na zajedničkom tehnološkom standardu Applea i Googlea za sigurno registriranje bliskih kontakata na uređaju. Razvio ga je milanski tehnološki start-up bend, Bending Spoons.

U slučaju pozitivnog koronavirusnog testa, liječnik anonimno šalje rezultat na poslužitelja, a osobama s kojima se vlasnik bio u kontaktu šalje se obavijest. Savjetuje im se da pozovu liječnika, samoizoliraju i zatraže test.

U međuvremenu, Francuska je prošle sedmice pokrenula aplikaciju koja pohranjuje podatke na centralnom poslužitelju – pristup koji Apple ne podržava i slabo radi na iPhoneima.

Stefano Denicolai, član talijanske radne grupe za odgovor na Covid-19, kazao je da „immuni“ može pomoći u razbijanju klastera infekcije ako ga preuzme 25 posto Talijana, pod uvjetom da su koncentrirani na ključnim mjestima i društvenim slojevima stanovništva.

Izvor: EUROACTIV

About The Author