Online cenzura digitalnih platformi u Albaniji protivi se javnom interesu

Ne prođe sedmica bez pokušaja ugrožavanja slobode medija i prava na informacije

Online cenzura digitalnih platformi u Albaniji protivi se javnom interesu

Novinari iz ključnih albanskih medija okupili su se u Tirani na konferenciji o pravu na informaciju koju su zajednički organizirali Reporteri bez granica i Vijeće za medije Albanije kada su kazali da je online cenzuru digitalnih platformi uzrokovana oštrom politikom moderiranja jedan od osnovnih prepreka novinarstvu u javnom interesu u Albaniji.

– Ne prođe sedmica bez pokušaja ugrožavanja slobode medija i prava na informacije u Albaniji. Postoji hitnost za odlučnim djelovanjem temeljenim na povjerenju i transparentnosti. Proces pristupanja EU nudi jedinstvenu priliku za promjenu – kazao je Antoine Bernard iz RSF-a.

RSF i Vijeće za medije stoga su odlučili pristupiti izradi prijedloga koji će biti dostavljeni na komentare albanskim medijima, a cilj je u junu objaviti konkretne preporuke za nacionalne i evropske institucije.

Rješenja o kojima se raspravljalo uključuju Inicijativu novinarskog povjerenja (JTI), koju je pokrenuo RSF. Certifikat naglašava transparentnost medija i poštovanje najboljih novinarskih praksi. Više od 1.200 medija u 80 zemalja već je potpisalo JTI kako bi vratili povjerenje javnosti.

– Dok kvalitetno novinarstvo ustupa mjesto propagandi, Inicijativa novinarskog povjerenja (JTI) koju je razvio RSF je svjetionik nade. To je jedna od najboljih stvari koje su se dugo pojavile u medijskom krajoliku – ocijenio je Koloreto Cukali, predsjednik albanskog Vijeća za medije.

Osim opasne politike moderiranja digitalnih platformi, preporuke će se baviti sljedećim pitanjima koja su pokrenuli albanski medijski profesionalci kao što su različiti aspekti sigurnosti novinara, nedovoljna provedba zakonodavstva o pristupu informacijama, nedostatak održivih modela prihoda medija, koncentracija velikih medija u rukama vlasnika koji ih koriste kao alate političkog i ekonomskog utjecaja te nizak nivo nezavisnosti medijskog regulatora i javnih medija.

Izvor: RSF

About The Author