Izrael uhapsio 66 novinara na okupiranoj Zapadnoj obali od početka rata u Gazi

Novinari na okupiranim teritorijama se suočavaju sa svim vrstama mjera odmazde bez presedana

Izrael uhapsio 66 novinara na okupiranoj Zapadnoj obali od početka rata u Gazi
Foto: Ilustracija

Društvo palestinskih zatvorenika (PPS) saopćilo je da je izraelska okupacijska vojska privela 66 novinara od početka vojne ofenzive protiv Palestinaca u Pojasu Gaze 7. oktobra. U saopćenju su potvrdili da se ukupno 45 novinara još uvijek nalazi u izraelskim zatvorima.

Istaknuo je da sada okupacijska država drži četiri novinarke, od kojih je jedna u administrativnom pritvoru bez optužbe i suđenja. Posljednje pritvaranje bilo je ono 32-godišnje novinarke Asme Noah Harish, 32, čiji je dom u gradu Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali pretresen. Njen otac i brat Ahmed već su neko vrijeme u pritvoru.

PPS je primijetio da ova eskalacija dolazi u okviru velikih kampanja hapšenja koje provodi izraelska okupacijska vojska protiv Palestinaca, uključujući pritvaranje žena.

Ukupno dvadeset i troje novinara zadržano je u administrativnom pritvoru pod izlikom “tajnih dosjea”, a većina ih je, međutim, zadržana pod optužbama za “huškanje” na društvenim mrežama.

Iz društva su potvrdili da je većina zatvorenih novinara izložena teškim premlaćivanjima i mučenjima, posebno oni koji su u pritvoru od 7. oktobra. Danas se novinari suočavaju sa svim vrstama mjera odmazde bez presedana koje nameću izraelske zatvorske vlasti.

– Okupacijska država uhićuje novinare i krši njihova prava u svojim stalnim naporima da ih ušutka i spriječi širenje palestinskog narativa – saopćio je PPS i ponovio zahtjev međunarodnim institucijama za ljudska prava da preuzmu svoje odgovornosti zbog genocida u Gazi.

Prema PPS-u, ukupan broj palestinskih zatvorenika držanih u izraelskim zatvorima krajem marta bio je najmanje 9.400, uključujući 3.661 osobu u administrativnom pritvoru.

Izvor: Middle East Monitor

About The Author