Filipinska novinarka Maria Ressa proglašena krivom za klevetu

Novinarki prijeti kazna i do šest godina zatvora zbog priče objavljene 2012. godine

Filipinska novinarka Maria Ressa proglašena krivom za klevetu
Foto: bbc.com

Filipinska novinarka Maria Ressa, koja kritički izvještava o postupcima predsjednika Rodriga Dutertea, u ponedjeljak je osuđena za klevetu i prijeti joj kazna do šest godina zatvora, navedeno je u presudi koja je shvaćena kao snažan udarac medijskoj slobodi.

Ressa je izvršna direktorica Rapplera (www.rappler.com) i nekadašnja novinarka CNN-a, a optužena je zbog članka objavljenog 2012. godine, koji je povezivao jednog poduzetnika s ilegalnim aktivnostima.

Nakon presude, Ressa je obećala da je to neće ušutkati i optužila je pravosuđe da je saučesnik u kampanji za prigušivanje slobode mediji u jugoistočnoj Aziji.

– Mi smo na litici. Ako padnemo više nismo demokratija – kazala je novinarima.

Odluka je podstakla zabrinutost za ljudska prava u zemlji u kojoj je Duterteov rat protiv droge ostavio iza sebe hiljade mrtvih, a on je nedavno obnovio prijetnju da će nastaviti progon dilera, iako je takva njegova politika naišla na osudu u izvještaju Ujedinjenih nacija.

Iznoseći presudu protiv Resse (56), sutkinja Rainelda Estacio-Montesa rekla je da se izvršavanje slobode “treba i mora koristiti uz poštovanje slobode drugih”.

Reynaldo Santos, bivši istraživač i novinar Rapplera, također je proglašen krivim, a za oboje je dozvoljeno plaćanje jamčevine i mogućnost žalbe na presudu.

Glasnogovornik predsjednika Harry Roque rekao je da Duterte podržava slobodu govora i da je to bila prethodna administracija koja je zagovarala zakon o “cyber kleveti”. Duterte nikada nije tražio osudu za klevetu protiv novinara, dodao je.

Odvjetnica za ljudska prava Amal Clooney, koja je dio pravnog tima koji zastupa Ressu, nazvala je osudu “kršenjem vladavine zakona, oštrim upozorenjem novinarima i udarom na demokraciju na Filipinima”.

– Nadam se da će apelacijski sud u ovom slučaju ispravno postupiti i da će Sjedinjene Američke Države poduzeti određene aktivnosti u zaštiti svog građanina i vrijednosti njihovog Ustava – kazala je.

Slučaj cyber klevete jedna je od brojnih tužbi koje je vlada podigla protiv Resse i Rapplera, što je potaknulo globalnu zabrinutost zbog zastrašivanja novinara.

Organizacije za slobodu medija i grupe za ljudska prava osudili su u presudu, koju je Amnesty International nazvao “lažnom” i ocijenio da “treba biti ukinuta”.

– S ovim posljednjim napadom na nezavisne medije ljudska prava na Filipinima nastavljaju slobodan pad – kazao je u izjavi regionalni direktor za Aziju i Pacifik Nicholas Bequelin.

Filipini su ove godine pali za još dva mjesta u Svjetskom indeksu slobode medija i sad su na 136 mjestu od 180 država.

Izvor: Reuters

About The Author