FTV I BHT1: Lakše je uhoditi građane bez maski nego političare bez obraza?

Nije loše povremeno ili stalno upozoravati građane na preventivne mjere i njihovu nužnost. Ali nije ni dobro kad novinari s kamerama uhode građane

FTV I BHT1: Lakše je uhoditi građane bez maski nego političare bez obraza?
Foto: Ekskluziva.ba

FTV: Građani vs. struka

9. – 15. juni 2020.

NOVINARI KAO DETEKTIVI: Da li se vraćamo na staro? Pitala se u subotu urednica Amra Zaklan dok su novinari na terenu pratili ponašanje građana. Ko nosi masku, a ko ne? Kako se ponašaju izletnici? Detektivski ton reportera postao je zamoran, a na mahove i apsurdan. Građani se tako kude što ne nose maske na otvorenom. Urednik Sanjin Bećiragić je nekoliko dana prije bio još otvoreniji poentirajući u naslovu da građani ignoriraju struku. Ali koji su to parametri kojima se mjeri (ne)odgovorno ponašanje? Posebno kada je i struka često podijeljena oko najjednostavnijih preventivnih mjera kao što je nošenje maski. Dobro je da urednici podsjećaju gledatelje da je virus i dalje tu, da se ne smijemo previše opustiti, ali ne treba stvarati ambijent u kojem se ljude uhodi TV kamerama.

ATRAKTIVNI NASLOVI, SOLIDNE PRIČE: Urednik Sanjin Bećiragić zna urediti atraktivne naslove kojima mami publiku na gledanje, a njegov jezik je žurnalistički pitak i prohodan. Baš kakav i treba da bude. Pravo je to osvježenje, naročito u odnosu na bezbojni jezik saopštenja i dosadnih naslova koji dominiraju npr. na BHT1. „Skupo je živjeti u BiH, ništa jeftinije nije ni umrijeti“, „Nakon Vučića Vučić“, samo su neki od primjera. Prvi citirani naslov donosi cjenovnik sahrana u nas, a Bećiragić zna prepoznati dobru priču. Odlazak na onaj svijet ne samo da nije jeftin već i u tom posljednjem činu ispisuju se klasne razlike koje nisu nimalo naivne.

REŽIM KOJI OPSJEDA LJUDE I NOVINARE: Mirza Huskić bavio se nadolazećim izborima u Srbiji. I ko se makar površno zanima za regionalne prilike, zna da je pobjednik unaprijed poznat. Huskić kaže da se Aleksandru Vučiću predviđa ubjedljiva natpolovična podrška birača, a njegovu vladavinu opisuje rečenicom „režim koji opsjeda svakog čovjeka“. To zvuči dosta precizno. Šta je ipak izostalo? Naša publika ima veća očekivanja od političkih priloga iz susjedstva, a utisak je da domaći mediji svu pažnju drže na lideru naprednjaka. Šta je sa ostalim opcijama? Koje su provenijencije oni koji bojkotuju, a koje oni koji izlaze na izbore? Gdje ko stoji ideološki? Vučić ne samo da je stvorio režim koji opsjeda svakog čovjeka već je i okupirao svu pažnju većine novinara. Ima li Srbije poslije ili osim Vučića? Jedna od glavnih zamjerki ozbiljnim beogradskim listovima kao što su Danas i NIN jeste to što su dopustili sebi da za vrijeme vakta bivšeg ministra informisanja cijele brojeve posvete samo njemu. Kao da ne znaju da se radi o vještom propagandisti koji uživa u tome što se uz njihov medij lijepi pridjev „opozicioni“, čime ih nastoji profesionalno diskreditovati jer ih proglašava političkim oponentima.

OCJENA: 6

BHT1: Povratak ekonomije

9. – 15. juni 2020.

BEZ POSLJEDICA: Staša Košarac ostaje ministar, a mi polako arhiviramo još jednu aferu. Epilog očekivan. Bez političkih posljedica po prvog partijanera SNSD-a. Političare iz cipela, odnosno fotelja, ovdje ne izbace ni mnogo veća nepočinstva od jedne neprimjerene proslave koja je morala biti zabranjena. Ko je mislio da će biti drugačije, grdno se prevario. BHT1 je pripremio slabašan prilog u kojem nije bilo preispitivanja, podsjećanja na prijašnje izjave, ili insistiranja na političkoj odgovornosti. Puštene su izjave opozicionara i glavnog aktera, i tu se svršilo s pričom. Urednica Blažica Krišto nije otišla dalje, zazivajući odgovornost političkih lidera, iako Milorad Dodik ranije nije štedio riječi kritike na račun Košarca. Šta se u međuvremenu desilo? Urednici ne dijele našu znatiželju.

EKONOMSKE VIJESTI: Šta znače nova zaduženja? Kako će se dijeliti kreditna sredstva? Koliko iznosi finansijska potpora države privrednicima? Urednik Dejan Petrović je ekonomske vijesti stavio u fokus sabirajući posljedice tzv. korona-krize, koja ne jenjava. Našu zemlju očekuje strmoglavi pad BDP-a, a ni drugi pokazatelji nisu ružičasti. Ekonomske vijesti moraju imati svoje mjesto u Dnevniku 2. Brojke kao što su prosječna plata ili stopa nezaposlenosti trebaju biti redovno dnevničko štivo.

OBRAZOVNE POLITIKE I ZAŠTO NE POSTOJE? Ljubiša Davidović se bavio upisnim politikama u obrazovanju, a čuli smo i razmišljanja nekih mladih ljudi koji su objasnili svoje odluke o izboru profesije. Javna televizija jeste mjesto gdje se mora razgovarati i o obrazovnim politikama. Prilog je otvorio neka značajna pitanja kakvo je i potpuno odsustvo jasnog kursa pri upisu novih školaraca, što se sve odražava na burzu rada.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: Staša Košarac je državni ministar i funkcioner vladajuće stranke koji je u vrijeme najžešćih restrikcija zbog širenja zarazne bolesti lumpovao s prijateljima. Košarac je prekršajno kažnjen zajedno s ostalim slavljenicima, ali ne i politički. Šta misle u njegovoj stranci o njemu, i kako objašnjavaju njegov opstanak, to nismo saznali u Dnevniku 2. Šta danas misli lider njegove stranke? I to ne znamo. Njegov politički opstanak ispraćen je mlako na BHT1, a FTV je stvar začinio s ponešto ironije. Obje televizije kao da su se umorile od ove afere, pa su je s lakoćom arhivirale među ostalih petsto. Košarac je u obraćanju u Parlamentu, gdje se raspravljalo o njegovoj smjeni, izrekao sjajnu stvar koja sve opisuje, a preko koje su naši novinari prešli. Bez zadržavanja. On je rekao da je spreman odgovarati u SNSD-u za svoje postupke. Dakle, ne pred svekolikom javnošću, već pred organima stranke. Ili pred samim šefom. Njegova retorika je ogoljena, a mediji su jedan od razloga zašto je Košarac pred nama samouvjeren, go i brutalan. On vrlo dobro zna da je njegov dernek već daleko juče, i da su ga mainstream mediji strpali u ladicu zaborava. Oni će radije pratiti građane bez maski nego političare bez obraza.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Ekonomske vijesti polako izbijaju u prvi red. To je jedna od posljedica Covida-19. Osim što svjedočimo ekonomskoj krizi, možda konačno dobijemo i ekonomsko novinarstvo.
FTV
Atraktivni naslovi i dinamične udarne špice.

Minus sedmice

BHT1
Epilog korona-tuluma Staše Košarca, jer je sve ispraćeno mlako i nezainteresovano.
FTV
Postaje zamorno predbacivanje građanima da se neodgovorno ponašaju. Urednici moraju pronaći mjeru kada izvještavaju o virusu.

VIJESTI

Vijesti

Latest