Festival ‘Sloboda narodu’ okuplja slobodnomisleće ljude Balkana

Bit će organizirane panel diskusije, predavanja, izložbe, koncerti i druge aktivnosti koje će okupiti promotore slobode mišljenja i borce za slobodu izražavanja

Festival ‘Sloboda narodu’ okuplja slobodnomisleće ljude Balkana

Borci, aktivisti i zagovarači slobode govora i medijskih sloboda okupit će se u na sedmodnevnom festivalu „Sloboda narodu“ kojeg 25. oktobra organizira u oktobru Udruženje građana Pro Educa, a glavni pokrovitelj je Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH.

Festival je osmišljen tako da ponudi mnogo zanimljivih sadržaja – panel diskusija, radionica i predavanja, uz učešće predstavnika medija, domaćih i stranih organizacija, studenata, ali i svih zainteresiranih građana.

Programski direktor Festivala Srđan Puhalo kaže da tradicionalno festivali nude puno sadržaja, a ovaj planira publici ponuditi zanimljive i raznovrsne sadržaje – panel diskusije, predavanja, izložbe, koncerte i druge aktivnosti s ciljem da na jednom mjestu okupe čuvare vatre, promotore slobode mišljenja i borce za slobodu izražavanja iz regiona, ali i šire.

Na Festivalu se, dodaje, očekuje učešće brojnih intelektualaca iz zemlje i regiona među kojima su i Slobodan Georgijev, Miodrag Majić, Muharem Bazdulj, Viktor Ivančić, Čedomir Antić, Dejan Jović, Ante Tomić, Marko Somborac, Dinko Gruhonjić, Srdjan Dragojević, Ivica Đikić, Dragan Bursać, Nenad Marjanović- Fric, Zilka Spahić, Senad Avdić, Lejla Bičakčić, Husnija Kamberović, a ovo su samo neki od potvrđenih učesnika.

Festival ”Sloboda narodu” prvo je regionalno okupljanje ove vrste, kojim organizator cilja na odbranu i podršku slobodi govora, da glasno zagovara obavezu da javni prostor treba da služi za slobodno izražavanje mišljenja i stavova, uz poštovanje svih različitosti  društva, a prije svega poštovanje ljudskih prava.

Ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Reinout Vos naglasio je neophodnost da se aktuelizira tema slobode govora, slobode izražavanja mišljenja i slobode medija, te neophodnost poštovanja ljudskih prava u BiH i razgovor o ovoj temi u javnosti.

– Sloboda govora i sloboda medija dio su samog temelja na kojem je izgrađena Evropska unija, oni su ujedno i ključni politički pokazatelji u procesu pridruživanja EU. Nizozemska pridaje veliku vrijednost zaštiti ljudskih prava kod kuće, ali i u inozemstvu. Nizozemska politika ljudskih prava ima za cilj jačanje ljudskog otpora nepravdi i represiji – kazao je.

Zalažu se, navodi, za jačanje medijskog krajolika u zemljama u kojima ne postoji medijski pluralizam te pozivaju vlade da snose odgovornost za omogućavanje kritičkog novinarstva, uključujući i on-line medije.

Festival “Sloboda narodu” tačno se odnosi na taj aktualni društveni problem – slobodu govora, neovisne medije i poboljšanje zaštite novinara te će se pozabaviti tim gorućim problemom, raspravom, ispitivanjem i analizom važnih tema poput slobode medija, prava manjina, fašizma i suočavanja s prošlošću, dijalogom, umjetnošću, prijenosom i razmjenom znanja, iskustva i stručnosti.

Tokom Festivala bit će dodijeljena Nagrada za životni doprinos koja predstavlja priznanje za dugogodišnji rad na polju širenja slobode govora.

– Uloga intelektualaca, kulturnih radnika, umjetnika, novinara, medija, medijskih radnika, blogera i svih drugih pojedinaca koji istupaju javnom riječju nose važnu ulogu kritičke institucije za demokratiju pa se njihovo djelovanje i rad često nalazi pred različitim izazovima – političkom kontrolom, ograničavanjem slobode govora, ekonomskom zavisnošću i drugim poteškoćama – naveli su organizatori.

Izvor: slobodanarodu.ba

About The Author