Upad policije u redakciju Apple Dailya u Hong Kongu izazvao zabrinutost

Hapšenja su urađena prema zakonodavstvu uvedenom prošle godine kojim su zabranjene pobune, secesija i subverzija protiv Pekinga

Upad policije u redakciju Apple Dailya u Hong Kongu izazvao zabrinutost
Foto: Ilustracija

Petsto policajaca upalo je u redakciju Apple Dailya u Hong Kongu kako bi uhapsili rukovoditelje i glavne urednike i zaplijenili novinarske materijale pozivajući se na Zakon o nacionalnoj sigurnosti, a upravo taj incident odjeknuo je kao alarm u medijskoj industriji.

– Ovo je izazvalo jezu u industriji. Postavlja nova važna pitanja o tome kako mediji mogu izvještavati o temama koje se danas smatraju vrlo osjetljivima – kazala je CNN-u novinarka Wall Street Journala u Hong Kongu Elaine Yu.

Izvršni direktor Apple Dailya Cheung Kim Hung, glavni izvršni direktor Chow Tat Kuen i glavni urednik Ryan Law, zajedno sa zamjenikom glavnog urednika i online urednikom, uhapšeni su i optuženi za dogovaranje sa stranim snagama radi ugrožavanja nacionalne sigurnosti.

Hapšenja su urađena prema zakonodavstvu uvedenom prošle godine kojim su zabranjene pobune, secesija i subverzija protiv Pekinga.

Akcija je uživo prenošena na Facebooku prikazujući kako policija traži od osoblja da pokaže identifikacijske dokumente i ne dozvoljava im da napuste svoje stolove.

Hapšenja i istraga najnoviji su korak u eskalirajućoj akciji protiv provokativnog, antipekinškog medija koji je u Hong Kongu postao simbol za slobodu medija u, kako mnogi analitičari tvrde, sve neprijateljskom krajoliku za ovu industriju.

– Nažalost, da sam u Hong Kongu, vjerojatno ne bih bio u javnosti i raditi televizijsku emisiju – kazao je Mark Simon pomoćnik predsjedatelja Apple Dailya Jimmyja Laia za kojim trenutno tragaju vlasti Hong Konga. Lai je trenutno u zatvoru, ali Simon je rekao da će medij nastaviti s radom.

Novinarka Elaine Yu naglašava da su mnoge medijske grupe stava da će novinarima biti teže natjerati ljude da razgovaraju s njima, jer policija sada potencijalno može zaplijeniti dosjee i uređaje novinara putem sudskog naloga.

About The Author