Još jedan novinar ubijen u Somaliji, potrebne mjere za zaustavljanje pokolja

Hassan je primao prijeteće pozive u vezi s njegovim izvještavanjem o operacijama somalijske vojske protiv pobunjeničke grupe Al-Shabaab

Još jedan novinar ubijen u Somaliji, potrebne mjere za zaustavljanje pokolja

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su lokalne i savezne vlasti Somalije da učine sve što je potrebno kako bi identificirali i uhapsili odgovorne za ubistvo novinara koje se dogodilo 16. februara te da se angažiraju u borbi protiv nekažnjavanja, ali i da osiguraju mehanizme zaštite novinara u državi koja ima najveći broj ubistava novinara u Africi.

Abdulwalija Ali Hassana poznatog i kao “Online” napadači su nekoliko puta ustrijelili dok se vraćao kući u gradu Afgoyeju koji se nalazi 30 kilometara zapadno od glavnog grada.

Novinar Abdulwali Ali Hassan izvjestitelj je Kulmiye radia sa sjedištem u Mogadishu i radi za Universal TV somalijski TV kanal sa sjedištem u Londonu.

Nacionalna unija somalijskih novinara (NUSOJ) kaže da je Hassan primao prijeteće pozive u vezi s njegovim izvještavanjem o operacijama somalijske vojske protiv pobunjeničke grupe Al-Shabaab.

Kako su u saopćenju naveli, iako još niko nije preuzeo odgovornost za to ubistvo, način na koji je izvršeno “nalikuje operacijama” Al-Shabaaba.

Abdulwali Ali Hassan prvi je novinar ubijen u Somaliji u 2020. godini u državi u kojoj je tokom posljednjih 10 godina ubijeno 50 novinara, od čega troje prošle godine.

– Osuđujemo novo ubistvo novinara u Somaliji i pozivamo na odgovor vlasti koji će biti primjeren nivou pokolja kojem su izloženi medijski djelatnici – kazao je šef Ureda RSF-a za Afriku Arnaud Froger.

Istaknuo je da sve dok je nekažnjavanje pravilo i dok se ne poduzimaju značajnije mjere zaštite novinara, oni će i dalje biti izloženi nasilju, a Somalija će vjerojatno i dalje biti najsmrtonosnija država za medijske radnike u Africi.

RSF podsjeća da je policajac koji je pucao u snimatelja SBS-a Abdirisaka Qasima Imana u julu 2018. godine osuđen u odsutnosti na pet godina zatvora, dok su dva vojnika uhapšena i otpuštena iz vojske jer su vezala dva novinara i ostavila ih na suncu jer su intervjuirali građane na ulici.

Somalija je na 164. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2019. godinu.

Izvor: RSF

About The Author