Trump ponudio pomilovanje Assangeu?

Uvjet za pomilovanje je da se ponudi dokaze o tome da Rusija nije bila umiješana u curenje e-mailova koji su nanijeli štetu predsjedničkoj kampanji Hillary Clinton

Trump ponudio pomilovanje Assangeu?

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ponudio je pomilovanje Julianu Assangeu, prenose mediji, ukoliko kaže da Rusija nije imala veze s objavom elektronske pošte Demokratske stranke 2016. godine, rečeno je na sudu u Londonu.

Assange se pojavio na videolinku iz zatvora dok su advokati razgovarali o njegovom saslušanju o njegovom o izručenju SAD-u koje je zakazano za sljedeću sedmicu.

Advokat najpoznatijeg uzbunjivača Edward Fitzgerald pozvao se pred Prekršajnim sudom u Westminsteru na izjavu svjedoka, bivšeg američkog republikanskog kongresmena Dana Rohrabachera koji je posjetio Assangea 2017. godine u ambasadi Ekvadora, navodeći da ga je predsjednik poslao da ponudi pomilovanje.

Uvjet je, prema Rohrabacherovoj izjavi, da se Assange usaglasi s tvrdnjama SAD da Rusija nije bila umiješana u curenje e-mailova koji su nanijeli štetu predsjedničkoj kampanji demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Međutim, BBC javlja da je bivši republikanski kongresmen negirao da je ponudio pomilovanje osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu u ime američkog predsjednika Donalda Trumpa.

– Ni u jednom trenutku nisam razgovarao s predsjednikom Trumpom o Julianu Assangeu. Također, Trump me nije uputio, niti bilo ko drugi, na sastanak s Assangeom – dodao je Rohrabacher.

Tvrdi da je osnivaču Wikileaksa rekao da će, ukoliko Assange pruži na uvid dokaze o tome ko je proslijedio e-mailove pozvati predsjednika da ga pomiluje, a Bijela kuća je ovu tvrdnju nazvala “apsolutnom izmišljotinom i potpuno lažnom”.

Elektronsku poštu Wikileaks je objavio uoči glasanja 2016. godine, a poruke su sadržavale neugodne detalje o Demokratskoj stranci te se kasnije tvrdilo da je to ugrozilo predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton.

Assange je ranije negirao da je odbio objavljeni materijal iz Kremlja, iako su ruski obavještajni dužnosnici u SAD-u optuženi za curenje informacija.

Osnivača Wikileaksa Julliana Assangea SAD tereti po 18 tačaka optužnice – od kojih 17 na osnovu Akta o špijunaži – zbog namjere da pribavi i objavi povjerljive diplomatske i vojne dokumente.

Ako u SAD-u bude osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, prijeti mu kazna i do 175 godina zatvora.

About The Author