Kina oduzela pres akreditacije trojici novinara Wall Street Journala

To je odgovor Kine novim pravilima koje su Sjedinjene Američke Države uvele protiv pet kineskih medijskih subjekata u vlasništvu države

Kina oduzela pres akreditacije trojici novinara Wall Street Journala
Foto: Reuters

Kina se odlučno usprotivila novim pravilima koje su Sjedinjene Američke Države uvele protiv pet kineskih medijskih subjekata u vlasništvu države i upozorila da će odgovoriti na mjere koje je Washington poduzeo.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je to tokom redovnom dnevnog brifinga za novinare.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa saopćila je da će početi da se odnosi prema pet kineskih državnih medija, koji posluju u SAD, isto kao prema stranim ambasadama, zahtijevajući od njih da svoje zaposlene i imovinu u SAD-u registriraju u State Departmentu.

Među medijima su novinska agencija Xinhua, China Global Television Network i China Daily Distribution Corp.

Kina je kao odgovor na to oduzela pres akreditacije trojici novinara Wall Street Journala nakon što je list, čije je sjedište u New Yorku, odbio da se izvini za kolumnu, u kojoj se Kina naziva “pravim bolesnikom Azije”.

Glasnogovornik Shuang je rekao da se Peking žalio Wall Street Journalu zbog kolumne, koja je Kinu kritizirala kao rasističku, ističući da se njome unižavaju napori Pekinga u borbi protiv epidemije korona virusa.

Glasnogovornik ministarstva nije identificirao novinare čije su akreditacije oduzete, ali časopis Wall Street Journala kazao je da su zamjenici šefa ureda Josh Chin i novinari Chao Deng i Philip Wen dobili naredbu da napuste zemlju za pet dana. Chin i Deng su američki državljani, a Wen australski.

Stranci u Kini ne smiju raditi kao novinari bez službenih akreditacija koje su neophodne za dobivanje boravišne vize.

Izvor: Reuters

About The Author