FTV I BHT1: Šta se stvarno desilo na samitu u Antaliji?

Odgovor nećete dobiti ako ste gledali FTV i BHT1. FTV je nastup Predsjedništva ispratio kritikom Dodikovih stavova, u jednostranom i nepotpunom prilogu. BHT1 je samo redao izjave, ne dajući kontekst i pozadinske informacije

FTV I BHT1: Šta se stvarno desilo na samitu u Antaliji?
Foto: TRT

FTV: Nagađanja i pretpostavke umjesto argumentovane kritike

  1. – 21. juni 2021.

ŠTA (NI)JE POTPISAO DODIK? Federalna u četvrtak slavodobitno javlja u udarnoj vijesti da je Milorad Dodik kao predsjedavajući Predsjedništva na samitu u Turskoj „potpisao deklaraciju u kojoj je NATO garant stabilnosti u regionu“. U nastavku se potcrtava da, iako je više puta javno govorio protiv članstva u ovom vojnom savezu, lider SNSD-a je sada potpisao Deklaraciju o evropskim i NATO integracijama. Zatim se daje pisana izjava Šefika Džaferovića koji diplomatskim tonom i političkim frazama o saradnji, iz kojih je teško razaznati sadržaj, objašnjava šta je potpisano. Istovremeno, ne daje se prilika prozvanom Dodiku da objasni šta je potpisao. Slobodna Bosna je u tabloidnom maniru još slavodobitnije u naslovu uskliknula „Dodik podržao deklaraciju NATO saveza“, iako se ne radi o deklaraciji NATO-a, već država koje su članice Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. Pažljiviji čitalac će pročitati da se u citiranom dijelu deklaracije pominju tek atlantske integracije pojedinih potpisnica, te se najviše govori o saradnji sa NATO-om. Dodikova savjetnica izjavila je da nije potpisan nikakav dokument u kojem se BiH obavezuje na članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, kao i da je sve spin sarajevskih medija. U visokoj politici se svaka riječ važe, posebice kada se izražavaju politička opredjeljenja u vidu zajedničkih deklaracija. Šta god da je posrijedi, približavanje NATO-u, igra toplo-hladno ili stav saradnja bez članstva, urednica Amra Zaklan je propustila napraviti višestran prilog koji uključuje sve aktere dajući im prostor da se objasne. Ako se već htio propitati ili pod upitnik staviti Dodikov odnos prema atlantskim integracijama, onda se u prilogu moralo naći više mjesta za njega, kao i za druge sagovornike koji su mogli prokomentarisati posljednja dešavanja.

SIROTI POŠTENI ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA: Članovi Predsjedništva iskoristili su boravak u Antaliji da se opet požale na COVAX mehanizam. Kao rijetko kada bili su jedinstveni dok su na panelu ponavljali da su prevareni pri nabavci vakcina, da nema solidarnosti među zemljama i da su veliki sve uzeli sebi. Redali su se vapaji sva tri člana Predsjedništva, pa ko ih je slušao pomislio bi da su poštenjaci iz sirote zemlje koju pustoše neki strašni veliki igrači. Naravno, pod uslovom da taj neko ne zna ko su ili da ne zna da su medicinsku opremu u nas nabavljale turističke agencije i malinari, kao i da se premijer dijela zemlje iz koje dolaze siroti poštenjaci nalazi na optuženičkoj klupi. Sve to znaju i naši urednici, ali je Merima Adembegović pustila družinu iz Predsjedništva da nesmetano isporuči svoju žalopojku. Bez ijednog podsjećanja na sve afere i neefikasnost koju su pokazali u pandemiji.

ŠKOLA I POLITIKA: Učenici osnovne škole u Gradačcu ne mogu dobiti svjedočanstva jer nema ko da ih potpiše pošto zbog političkih sukoba nije imenovan direktor. Priča za rubriku „vjerovali ili ne“ našla se u Dnevniku 2 Merime Adembegović, a uzete su izjave svih uključenih strana. Roditelji i djeca su zabrinuti i očajni dok traju sukobi resornog ministarstva sa članovima Školskog odbora oko imenovanja direktora. Sve je više ovakvih i sličnih priča o štetnim političkim uticajima u obrazovanju. Javne televizije moraju ne samo pratiti te priče već ih i isticati u prvi plan.

OCJENA: 3

BHT1: Dnevnik kao slobodna govornica

  1. – 21. juni 2021.

ŽIVOTNI STANDARD UVIJEK NA KRAJU DNEVNIKA: Azira Hrustemović donosi zanimljivu priču o kupovini polovne robe. Prema nekim podacima, naši građani se sve češće odlučuju na korišćenu robu zbog besparice koja vlada, a u prilogu se prikazuje i skromni rast prosječnih plata. Nevolja je u tome što se prilozi o životnom standardu uvijek daju na kraju Dnevnika 2 ili usputno. Oni zaslužuju češći ili svakodnevni pomen, naročito brojke kao što su prosječna plata, broj nezaposlenih, rast ili pad BDP-a…

IZJAVA ZA IZJAVOM: Dok je FTV smjelo zaključio šta se desilo u Antaliji boldiranjem Dodikovog potpisa na dio o NATO-u, BHT1 je samo prenosio stavove svih aktera. Članova Predsjedništva, hrvatskog premijera, turskog predsjednika… Redale su se izjave sa svih strana a da se ništa nije zaključilo ili da se dao širi kontekst. Gledaocima je sve isporučeno, pa neka se sami snađu. I tužbalica o izostanku solidarnosti i prevari COVAX-a prenijeta je bez podsjetnika o politici koja je vođena u vrijeme kada je pandemija bjesnila. Od urednika i novinara se ipak očekuje da naprave selekciju, daju informaciju više, ili da, daleko bilo, upute i neku kritiku.

ŠTA JE VIRALNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA, TEK JE IZJAVA U DNEVNIKU 2: Da je BHT1 slobodna govornica na kojoj se političari pojavljuju samo da bi se prenijele njihove izjave, bez uređivanja i šireg konteksta, najbolje pokazuje slučaj Šemsudina Mehmedovića. Blažica Krišto prenijela je u Dnevniku 2 njegovu izjavu, koju je dao za jednu drugu emisiju BHT1, a gdje okrivljuje Srbiju da uz pomoć Savjeta ministara „vrši prevaru građana BiH“. On je iznio i neku računicu koliko to Srbija vara naše građane dok ih besplatno cijepi, pa je tu uračunao troškove puta od nekih sto do dvjesto maraka. Urnebesna izjava zastupnika SDA, koji tvori većinu koja pak tvori Savjet ministara, koji je, po njemu, u konspiraciji sa neprijateljskom Srbijom, postala je u časku viralna na društvenim mrežama. I Dnevnik 2 je mogao obraditi priču, barem satirično. Ili ozbiljno. Na primjer, pitajući ministre iz SDA u Savjetu ministara zašto ne napuste tijelo koje vara naše građane s neprijateljskim susjedom koji nas besplatno vakciniše?

OCJENA: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA: FTV je nastup Predsjedništva na samitu u Turskoj ispratio kritikom Dodikovih stavova o atlantskim integracijama, ali u prilogu koji je izgledao jednostrano i nepotpuno. Kritika je dobro došla, ali se ne smije graditi samo na pretpostavkama i prozivkama bez da se prozvanoj strani da prostor o bitnim pitanjima. BHT1 je samo redao izjave iz Antalije, ne dajući kontekst i pozadinske informacije. Šta je zaista potpisano na kraju u Turskoj i šta samit znači za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije? Teško da su gledaoci mogli dobiti odgovor na to pitanje gledajući samo javne televizije čiji sadržaj plaćaju.

 

Plus sedmice

BHT1

Izvrstan prilog krajiškog dopisnika Alema Dedića koji je kratko i efektno ispričao priču sa cesta. Zašto raste broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom? Dedić se potrudio da prilog bude atraktivan, pa je u jednom navratu bio narator dok je vozio automobil. To je izgledalo efektno i drugačije.

FTV

Prilog o uplivu politike u škole u Tuzlanskom kantonu. Višestrano i iscrpno.

 

Minus sedmice

BHT1

Politički prilozi se otaljavaju redanjem izjava.

FTV

Politički prilozi ne smiju isključivati niti jednu stranu. Poželjno je da se prave priče u kojima se sa kritičke distance preispituju političari, ali se njihovi stavovi ne smiju samo pretpostavljati. Ili nagađati, već ih se treba za mišljenje direktno upitati.

 

About The Author