FTV I BHT1: Ko je rekao ekonomija?

PLUS SEDMICE

FTV
Praznična atmosfera nije ugušila informativni program, kako je to znalo biti ranijih godina. Javljanja reportera bila su kratka i prigodna, a pronašla se prava mjera u izvještavanju.
BHT1
Prvojanuarski pregled najbitnijih kulturnih događaja u 2017. godini (urednica Blažica Krišto).

MINUS SEDMICE

FTV
FTV ponovno donosi priču o poskupljenju koje će uslijediti po usvajanju seta zakona o akcizama (ponedjeljak, Antonija Avram). Ali u vrijeme kada su se ti zakoni usvajali, stvarala se atmosfera moranja, tj. da je usvajanje zakona u interesu svih građana. Prilozi o poskupljenjima zato izgledaju kao ne baš poštena naknadna pamet.
BHT1
Sebija i Bakir Izetbegović imali su tretman kakav su samo oni mogli poželjeti na državnoj televiziji. Bez škakljivih pitanja ili podsjećanja na brojne afere u kojima su bili glavni akteri, oboje su ispratili staru i dočekali Novu godinu u prazničnoj atmosferi slavljenika.

FTV I BHT1: Ko je rekao ekonomija?

U tradicionalnom sumiranju minule godine, FTV se bolje snašla od BHT1. Ali ni kod njih ekonomija nije bila predmet godišnjeg osvrta, kao da ne živimo u najsiromašnijoj zemlji Evrope

 

FTV: Mjera u izvještavanju

26. decembar 2017. – 2. januar 2018.

KONAČNO JEDNAK TRETMAN: Protekla sedmica je obilovala podsjećanjima na godinu koja je sad već za nama. Posljednji dani decembra bili su rezervisani za pravljenje presjeka i povlačenje crte, pa su svoje novogodišnje konferencije za medije održali i predsjednici SDA i SBB-a. Urednica Jadranka Milošević posvetila im je jednaku pažnju, a za razliku od ranijih pristupa, kada je negativna intonacija bila unaprijed pripremljena za Fahrudina Radončića, sada su samo izdvojene glave poruke. Bez dodatnih komentara i ocjena. FTV-u se može poželjeti nova godina u kojoj će političari imati isti tretman i u kojem neće prevladati PR i marketing SDA.

ZASTOJ U EU INTEGRACIJAMA: Osvrti na proteklu godinu znaju biti učmali i prepuni opštih mjesta, ali ne kada prilog priprema Zerina Ćosić Vrabac. Za razliku od svojih kolega, ona uspijeva držati pažnju jer vodi računa o pripremljenom, razumljivosti jezika kojim nam saopštava informacije i načinu na koji to sve iznosi pred publiku. Nije dovoljno godinu okarakterisati kao neuspješnu ili tek konstatovati zastoj u EU integracijama, već je neophodno izdvojiti glavne uzroke tog zastoja. Upravo to je znala uraditi Ćosić Vrabac, napominjući koje to strategije nisu usvojene i šta nas očekuje u narednom periodu.

IZDVOJENO:

Prvi dan nove godine donio nam je novo TV lice u Dnevniku 2, bar otkako je u toku monitoring. Emisiju je otvorila Mihaela Peraica i sasvim solidno se snašla u prezenterskoj ulozi.

OCJENA: 7

 

BHT1: Opšta mjesta i porodica Izetbegović

26. decembar 2017. – 2. januar 2018.

GODINU ZAVRŠAVAMO OPŠTIM MJESTIMA: I BHT1 je sumirao minulu godinu, i to u petak (urednica Blažica Krišto). “Haotična situacija u svim sferama političkog života”, “predizborne igre trpiće građani”, “upitan ekonomski rast”… Ali sve je to izgledalo odviše zamorno i uopšteno i nije se razlikovalo od mnogih ranijih radova kada su se isti ili slični zaključci uglas ponavljali.

SVI USPJESI SEBIJE IZETBEGOVIĆ: Konferenciju za medije održala je i Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, o čemu smo takođe mogli saznati u petak. U pitanju je bila vrlo neobična konferencija, jer mediji nisu mogli postaviti pitanja, što je možda i očekivano ako se znaju raniji gafovi i autokratski maniri supruge člana Predsjedništva. U izvještaju je spomenuta ta nimalo zgodna okolnost po slobodu medija, ali je izostala barem jedna protivtvrdnja na seriju hvalospjeva u slovu koji je o sebi i svom radu držala Izetbegović. Njen rad je tokom cijele godine bio praćen kritikama, skandalima u koje je bio umiješan i sam BHT1, pa je zaključiti godinu njenim samohvalisanjem bilo najblaže kazano neukusno. Posebice ako još novinari nisu mogli propitati uspješni rad kojim se hvalila direktorica.

IZDVOJENO:

U nedjelju smo imali priliku pogledati intervju Nikole Markovića sa suprugom Sebije Izetbegović. Razgovor se vodio u prostorijama Predsjedništva, i kad god naši političari nisu u ambijentu TV studija, već na svom terenu, ti razgovori po pravilu izgledaju kao da su krojeni po njihovom ukusu i režiji. Taj efekat nije ni sada izostao. U pozi državničke zabrinutosti, Izetbegović je s pijedestala spoljnjeg promatrača, kao da je kakav politički analitičar, ponavljao šta je obilježilo godinu i šta smo sve propustili. Nažalost, Marković ga svojim pitanjima nije izbacio iz takta, već mu je omogućio da ugodno lamentira nad svojim potezima. Nešto bolje je izgledao intervju Azire Hrustemović s Denisom Zvizdićem, koji je najavljen kao ekskluzivni iako je tu bilo vrlo malo ekskluzive, ali novinarka je predsjedavajućeg Savjeta ministara suočila s činjenicama kakva je, naprimjer, nedostatak parlamentarne većine.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Nije neobično da na izmaku stare, a dočeku Nove godine mediji posegnu za prilozima u kojima se pravi kompilacija onoga što je obilježilo godinu. Ili da se iznose smjelije ocjene o periodu koji ostavljamo iza nas. Ali naše javne televizije činile su to manje spretno, naročito BHT1. Na hvalospjeve političara nije se reagovalo građenjem šireg konteksta, kojim bi se oslikali stvarni rezultati navodnih uspjeha o kojima su govorili, dok su u posebnim prilozima prevladala opšta mjesta. Šta je nedostajalo? Nedostajale su činjenice, brojke ili utemeljenije ocjene kojima se javnost podsjeća na sadržaj politika koje su vođene. Nije dovoljno reći da je iza nas politički turbulentan period. U turbulencije se moralo dublje zaći. Zatim, oba medija pokazala su mnogo veće interesovanje za političke teme u sumiranju godine nego za one ekonomskog sadržaja. A kraj godine je idealna prilika da sagledamo koliko smo i kako trošili ili koliko smo stvorili. Kakav je bio trend prosječnih plata tokom godine? Da li zaista bilježimo impresivan rast izvoza, kako tvrdi Zvizdić? Kakvi nas budžeti čekaju u 2018. godini? Sve su to pitanja koja se nisu postavila ili na koje se nije pokušao iznaći odgovor. Iako se godina lako mogla i ekonomski sumirati, i to upravo brojkama i činjenicama kojih je tako upadljivo malo.

About The Author