Autorska prava na YouTube

Tvrde da su u proteklih 12 mjeseci platili četiri milijarde dolara muzičkoj industriji, od čega više od 30 posto dolazi iz sadržaja koji generiraju korisnici

Autorska prava na YouTube
Foto: Jerry Banfield

Googleov YouTube pobijedio je u parnici o kršenju autorskih prava nakon što je vrhovni sud Evrope rekao da mrežne platforme nisu odgovorne za korisnike koji prenose neovlaštena djela, osim ako platforme nisu dovoljno brzo poduzele mjere za uklanjanje ili blokiranje pristupa sadržaju.

To je najnoviji razvoj događaja u dugogodišnjoj borbi između evropske kreativne industrije od milijardu dolara i internetskih platformi, pri čemu prva traži naknadu za neovlaštenu distribuciju svojih djela.

– Operateri internetskih platformi u načelu sami ne komuniciraju s javnošću o sadržaju zaštićenom autorskim pravima koji korisnici tih platformi ilegalno objavljuju na mreži – rekao je Sud EU.

Ipak Sud EU kaže da bi platforme mogle biti odgovorne ako ne uspostave odgovarajuće tehnološke alate za borbu protiv kršenja autorskih prava njihovih korisnika ili ako na svojim platformama ne osiguraju alate za sprečavanje ilegalnog dijeljenje sadržaja.

Kao odgovor na presudu, glasnogovornik YouTubea rekao je da je ta kompanija lider u zaštiti autorskih prava i podržava nositelje prava kojima plaćaju za njihov autorski rad.

– Zbog toga smo uložili u najsavremenije alate za zaštitu autorskih prava koji su stvorili potpuno novi tok prihoda za tu industriju. Samo u proteklih 12 mjeseci platili smo četiri milijarde dolara muzičkoj industriji, od čega više od 30 posto dolazi iz monetiziranih sadržaja koji generiraju korisnici – dodao je.

YouTube se našao na optuženičkoj klupi nakon što je Frank Peterson, muzički producent, tužio tu kompaniju i Google u Njemačkoj jer su korisnici prenijeli nekoliko fonograma na YouTubeu 2008. godine.

U drugom slučaju, izdavačka grupa Elsevier pokrenula je pravnu borbu protiv usluge hostinga datoteka Cyando u Njemačkoj nakon što su njihovi korisnici prenijeli nekoliko djela Elsevier na svoju platformu Uploaded 2013. godine bez odobrenja.

Njemački je sud nakon toga zatražio savjet od Suda EU, koji je sada donio presudu o oba slučaja.

Postojeća pravila EU izuzimaju YouTube od odgovornosti u vezi s autorskim pravima kada se upozore na kršenje autorskih prava i uklone taj sadržaj.

EU je prošle godine izmijenio pravila o autorskim pravima da bi pomogao kreativnim industrijama usvajanjem ključne odredbe poznate kao član 17 kojim se zahtijeva od YouTubea, Facebooka, Instagrama i drugih platformi za dijeljenje da instaliraju filtere kako bi spriječili korisnike da prenose materijale zaštićene autorskim pravima.

Izvor: Reuters

About The Author