JE LI MOGUĆA NEOVISNOST HRT-a TIJEKOM IZBORA?

Nakon izvještaja međunarodne misije, koja je označila uplitanje vlasti u rad javnog elektroničkog medija kao ključno pitanje slobode i neovisnosti medija u Hrvatskoj, Europska unija elektroničkih medija pozvala je hrvatsku Vladu da zajamči neovisnost HRT-a u praćenju parlamentarnih izbora u rujnu. Izvještaj koji je objavila misija istaknuo je velik broj smjena zaposlenih i promjene u […]

JE LI MOGUĆA NEOVISNOST HRT-a TIJEKOM IZBORA?

Nakon izvještaja međunarodne misije, koja je označila uplitanje vlasti u rad javnog elektroničkog medija kao ključno pitanje slobode i neovisnosti medija u Hrvatskoj, Europska unija elektroničkih medija pozvala je hrvatsku Vladu da zajamči neovisnost HRT-a u praćenju parlamentarnih izbora u rujnu.

Izvještaj koji je objavila misija istaknuo je velik broj smjena zaposlenih i promjene u programu HRT-a kao dokaz „pokušaja Vlade na odlasku da preuzme kontrolu nad HRT-om u svoje svrhe“, navodi EBU. Više od 70 novinara i urednika je degradirano ili premješteno otkad je Hrvatski sabor – vođen koalicijom HDZ-a i Mosta – u ožujku razriješio dužnosti dotadašnjeg glavnog ravnatelja i umjesto njega postavio v.d. ravnatelja.

“Prijeko je potrebno da Hrvatska radiotelevizija zadrži svoju uređivačku neovisnost da bi mogla donositi vijesti objektivno i nepristrano, posebno u tjednima koji prethode izborima u Hrvatskoj. Sloboda medija je presudna za zdravu demokraciju i mi snažno potičemo hrvatsku Vladu da tu slobodu poštuje“, kaže glavna ravnateljica EBU-a Ingrid Deltenre..

Među nalazima misije, navodi se, najviše zabrinjava porast nacionalističkog i revizionističkog diskursa u hrvatskoj javnoj sferi, što se koristi i za zastrašivanje medija. Vodeće javne ličnosti, uključujući i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, javno iznose želju da se “riješe lijevih” medija, a novinari i novinske kuće koji ne iskazuju dovoljno “patriotizma” su predmet rutinskog blaćenja političara kao “izdajice’, ističe EBU te podsjeća da je Vlada koalicije HDZ-a i Mosta u lipnju srušena nakon samo šest mjeseci.

N1

About The Author