NASTAVAK ZATVARANJA NOVINARA U TURSKOJ

U periodu nakon neuspjelog puča, vlast je zatvorila više od 100 različitih medijskih kompanija, a izdano je više od 89 naloga za uhićenje novinara/ki, a njih najmanje 42 nalazi se u zatvoru (popis možete vidjeti ovdje). Njih 17, među kojima je poznata TV novinarka Nazlı Ilıcak, uhićena je 30. srpnja pod optužbom pripadanja terorističkoj organizciji. Već […]

NASTAVAK ZATVARANJA NOVINARA U TURSKOJ

U periodu nakon neuspjelog puča, vlast je zatvorila više od 100 različitih medijskih kompanija, a izdano je više od 89 naloga za uhićenje novinara/ki, a njih najmanje 42 nalazi se u zatvoru (popis možete vidjeti ovdje). Njih 17, među kojima je poznata TV novinarka Nazlı Ilıcak, uhićena je 30. srpnja pod optužbom pripadanja terorističkoj organizciji. Već idućeg dana uhićeno je šest novih osoba koje su radile za novine Zaman. Mnogim novinarima poništene su putovnice.

U srijedu, 10. kolovoza u gradu Diyarbakiru uhićeni su novinari Hasan Akbaş, Fırat Topal, Serpil Berk i Serbest Sertaç Kayar dok su izvještavali o  eksploziji u gradu, izvijestio je Mapping Media Freedom. Kao doznajemo, novinari još uvijek nisu na slobodi. Njihovo oslobođenje zatražio je međunarodni PEN centar, upozorivši kako je prvom donesenom odredbom nakon što je uvedeno izvanredno stanje povećana ovlast policije, koja može zadržati osobe u pritvoru i do 30 dana, bez prava na privatnu konzultaciju s odvjetnikom.

Više na fairpress.eu

About The Author