Mediji u SAD-u traže da im se dozvoli pristup vojnim trupama koje se raspoređuju u Evropi

Fotografije, video zapisi i novosti vladinih glasnogovornika ne mogu zamijeniti novinare na terenu

Mediji u SAD-u traže da im se dozvoli pristup vojnim trupama koje se raspoređuju u Evropi

Novinari koji prate američku vojsku zabrinuti su zbog nedostatka pristupa informacijama budući da su desetljećima američki novinari imali priliku biti dio američkih vojnih snaga koje su raspoređuju u inostranstvu.

Bila je to duga tradicija koja je omogućavala ne samo transparentnost američke vlade, već i predanost zemlje slobodnim i otvorenim medijima.

Ali, s ovim posljednjim raspoređivanjem vojnika u istočnoj Evropi, sve se promijenilo. Novinari nisu dobili priliku da se uključe u trupe koje imaju za cilj jačanje NATO-a dok Rusija raspoređuje vojsku duž ukrajinske granice. Zapravo, njihovi brojni zahtjevi su blokirani.

U pismu Military.com, Military Times i Task&Purpose stoji da oni snažno vjeruju da javnost ima pravo znati kako i šta njihove trupe rade i kako se troše porezni novac građana.

Tri kuće poslale su pismo drugim novinarima u nadi da će to natjerati druge novinske kuće da ga potpišu, a kako navode “usprkos brojnim zahtjevima medijskih organizacija, nijednom novinaru još nije dopušteno da prati ove trupe i prenese njihove priče”.

Pozvali su Pentagon da odmah započne proces dopuštanja novinarima da se uklope u trupe koje idu u Evropu kao odgovor na kretanje ruskih trupa u blizini Ukrajine.

Ovo pismo prati i pismo Udruženja vojnih izvjestitelja i urednika kojim se traži od Ministarstva odbrane da dopusti novinarima da se uključe u američke trupe koje su odabrane da se rasporede na istočnoj granici NATO saveza.

Pentagon Press Association napisali su pismo ministru odbrane Lloydu Austinu i savjetniku za nacionalnu sigurnost Jakeu Sullivanu tražeći da “ukinu zabranu izvještavanja o američkim vojnim pripadnicima koji se razmještaju u Evropi”.

– Javnost u demokratskom društvu zaslužuje nezavisno medijsko izvještavanje o vojnicima, a to se danas ne može osigurati bez izvještavanja iz prve ruke o aktivnostima trupa u Evropi – stoji u pismu Upravnog odbora Pentagon Press Association.

Howard Altman iz Military Timesa pitao je sekretara Pentagona Johna Kirbyja o tome, a iako je on potvrdio da je odgovoran za odluke koje se donose o pristupu medija operacijama i ljudima i rekao da Pentagon pokušava pronaći način kako dozvoliti odgovarajući nivo pristupa medijima, neki novinari sumnjaju da se Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće odbija odobriti zahtjev.

Činjenica da je novinarima zabranjeno uključiti se u snage koje se raspoređuju u Evropi kako bi podržali zemlje NATO-a ne sluti na dobro jer se postavlja pitanje šta će se dogoditi ako se SAD u budućnosti uključi u opasniju vojnu kampanju.

Fotografije, video zapisi i novosti vladinih glasnogovornika ne mogu zamijeniti novinare na terenu, koji sami prikupljaju informacije i posmatraju stvari vlastitim očima i ušima, upozorili su.

Izvor: CNN

About The Author